Article (Périodiques scientifiques)
Grasshoppers as a food source? A review
Paul, Aman; Frederich, Michel; Uyttenbroeck, Roel et al.
2016In Biotechnologie, Agronomie, Société et Environnement, 20 (AgricultureIsLife), p. 337-352
Peer reviewed vérifié par ORBi
 

Documents


Texte intégral
BASE Aman.pdf
Postprint Auteur (425.08 kB)
Télécharger

Tous les documents dans ORBi sont protégés par une licence d'utilisation.

Envoyer vers



Détails



Mots-clés :
environment; entomophagy; Orthoptera; human nutrition; health; socioeconomic development
Résumé :
[en] Description of the subject. Current trends suggest an increasing future demand for conventional meats, which indicates a strong need to shift this dependency to other alternative protein sources such as insects. Literature. From a nutritional point of view, of all the insects consumed globally, grasshoppers are particularly important as a human food. Data from the literature regarding the nutrient composition, amino acid profile, fatty acid profile, mineral composition and vitamin content of grasshoppers as reviewed in this paper, suggest that a number of grasshopper species are a good source of nutrients. It also highlights some of the health related aspects that might arise from the consumption of grasshoppers, mostly linked to agricultural practices and the allergic response of sensitive individuals. The paper also summarizes some religious, social and economic factors that are associated with grasshopper consumption. Conclusions. The success of introducing grasshoppers as a novel food in western countries depends on changes in consumer attitudes. It would be interesting to develop food products derived from grasshoppers in a form acceptable to consumers. Furthermore, it is important to explore the food potential of some grasshopper species native to western countries and to develop their rearing methodologies to enhance availability.
Centre/Unité de recherche :
AgricultureIsLife, TERRA Teaching and Research Centre - TERRA
Disciplines :
Entomologie & lutte antiravageur
Sciences des denrées alimentaires
Auteur, co-auteur :
Paul, Aman ;  Université de Liège > Agronomie, Bio-ingénierie et Chimie (AgroBioChem) > Science des alim. et formul.
Frederich, Michel  ;  Université de Liège > Département de pharmacie > Pharmacognosie
Uyttenbroeck, Roel ;  Université de Liège > Ingénierie des biosystèmes (Biose) > Biodiversité et Paysage
Hatt, Séverin ;  Université de Liège > Agronomie, Bio-ingénierie et Chimie (AgroBioChem) > Entomologie fonctionnelle et évolutive
Malik, Priyanka ;  Université de Liège - ULiège > Doct. sc. agro. & ingé. biol. (Paysage)
Lebecque, Simon ;  Université de Liège > Agronomie, Bio-ingénierie et Chimie (AgroBioChem) > Biophysique moléc. aux interfaces
Hamaïdia, Malik  ;  Université de Liège > Agronomie, Bio-ingénierie et Chimie (AgroBioChem) > Biologie cell. et moléc.
Miazek, Krystian ;  Université de Liège > Agronomie, Bio-ingénierie et Chimie (AgroBioChem) > Chimie biologique industrielle
Goffin, Dorothée ;  Université de Liège > Agronomie, Bio-ingénierie et Chimie (AgroBioChem) > Chimie biologique industrielle
Willems, Luc  ;  Université de Liège > Agronomie, Bio-ingénierie et Chimie (AgroBioChem) > Biologie cell. et moléc.
Deleu, Magali  ;  Université de Liège > Agronomie, Bio-ingénierie et Chimie (AgroBioChem) > Biophysique moléc. aux interfaces
Fauconnier, Marie-Laure  ;  Université de Liège > Agronomie, Bio-ingénierie et Chimie (AgroBioChem) > Chimie générale et organique
Richel, Aurore  ;  Université de Liège > Agronomie, Bio-ingénierie et Chimie (AgroBioChem) > Chimie biologique industrielle
De Pauw, Edwin  ;  Université de Liège > Département de chimie (sciences) > Laboratoire de spectrométrie de masse (L.S.M.)
Blecker, Christophe ;  Université de Liège > Agronomie, Bio-ingénierie et Chimie (AgroBioChem) > Science des alim. et formul.
Monty, Arnaud  ;  Université de Liège > Ingénierie des biosystèmes (Biose) > Biodiversité et Paysage
Francis, Frédéric  ;  Université de Liège > Agronomie, Bio-ingénierie et Chimie (AgroBioChem) > Entomologie fonctionnelle et évolutive
Haubruge, Eric  ;  Université de Liège > Premier Vice-Recteur
Danthine, Sabine  ;  Université de Liège > Agronomie, Bio-ingénierie et Chimie (AgroBioChem) > Science des alim. et formul.
Plus d'auteurs (9 en +) Voir moins
Langue du document :
Anglais
Titre :
Grasshoppers as a food source? A review
Date de publication/diffusion :
2016
Titre du périodique :
Biotechnologie, Agronomie, Société et Environnement
ISSN :
1370-6233
eISSN :
1780-4507
Maison d'édition :
Presses Agronomiques de Gembloux, Gembloux, Belgique
Titre particulier du numéro :
AgricultureIsLife
Volume/Tome :
20
Fascicule/Saison :
AgricultureIsLife
Pagination :
337-352
Peer reviewed :
Peer reviewed vérifié par ORBi
Disponible sur ORBi :
depuis le 23 mai 2016

Statistiques


Nombre de vues
2135 (dont 50 ULiège)
Nombre de téléchargements
1626 (dont 28 ULiège)

citations Scopus®
 
85
citations Scopus®
sans auto-citations
78

Bibliographie


Publications similaires



Contacter ORBi