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Viandes bovines à longue durée de conservation conditionnées sous vide : isolement et caractérisation de souches de Carnobacterium
Didimo Imazaki, Pedro Henrique; Tahiri, Assia; Baptista Rodrigues, Ana Lucia et al.
201214èmes Journées Sciences du Muscle et Technologies des Viandes
 

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Keywords :
Carnobacterium; viande; sous vide; meat; vacuum packaged; packaging; preservation; meat quality; conditionnement; conservation; qualité de la viande
Abstract :
[en] The lactic acid bacteria Carnobacterium divergens and Carnobacterium maltaromaticum are often associated to meat and meat products and may be used as a protective culture, improving the microbial stability and the safety of these products. In this context, the aim of this study was to isolate and characterize Carnobacterium from long shelf-life vacuum-packed beef. LAB counts after culture at +22°C remained below 2.0 log UFC/cm², even at the end of shelf life. On the other hand, the ecosystem evaluation performed by metagenomics revealed the predominance of Carnobacterium and Lactobacillus on the samples. After spreading of a peptone water suspension obtained from the samples on PCA, pure isolates were collected and identified by API 50 CHL galleries. Seventy-eight % of isolates were C. maltaromaticum, 3 % C. divergens and 19 % could not be identified. The next step of this work will consist in performing a genotypic and functional characterization of these Carnobacterium isolates.
Disciplines :
Food science
Author, co-author :
Didimo Imazaki, Pedro Henrique ;  Université de Liège - ULiège > Doct. sc. vété. (Bologne)
Tahiri, Assia ;  Université de Liège - ULiège > Département de sciences des denrées alimentaires > Technologie des denrées alimentaires
Baptista Rodrigues, Ana Lucia ;  Université de Liège - ULiège > Doct. sc. vété. (Bologne)
Taminiau, Bernard  ;  Université de Liège - ULiège > Département de sciences des denrées alimentaires > Microbiologie des denrées alimentaires
Nezer, Carine
Daube, Georges  ;  Université de Liège - ULiège > Département de sciences des denrées alimentaires > Microbiologie des denrées alimentaires
Clinquart, Antoine ;  Université de Liège - ULiège > Département de sciences des denrées alimentaires > Technologie des denrées alimentaires
Language :
French
Title :
Viandes bovines à longue durée de conservation conditionnées sous vide : isolement et caractérisation de souches de Carnobacterium
Alternative titles :
[en] Vacuum packaged beef with long shelf life : isolation and characterization of Carnobacterium strains
Publication date :
13 November 2012
Number of pages :
A0
Event name :
14èmes Journées Sciences du Muscle et Technologies des Viandes
Event place :
Caen, France
Event date :
du 13 novembre 2012 au 14 novembre 2012
Audience :
International
Name of the research project :
Conservation longue durée de la viande fraîche de bovins Blanc Bleu Belge : contraintes, évaluation et recommandations
Funders :
SPW DG03-DGARNE - Service Public de Wallonie. Direction Générale Opérationnelle Agriculture, Ressources naturelles et Environnement [BE]
Available on ORBi :
since 21 December 2012

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