Article (Périodiques scientifiques)
Impacts of the carbonyl group location of ester bond on interfacial properties of sugar-based surfactants: experimental and computational evidences
Razafindralambo, Hary; Blecker, Christophe; Mezdour, Samir et al.
2009In Journal of Physical Chemistry B, 113, p. 8872–8877
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Mots-clés :
Interfacial properties; dynamic surface tension; rheology properties; Carbohydrate-based surfactants
Résumé :
[en] Interfacial properties of surfactants are dependent on the conformation adopted by the hydrophilic headgroup or/and the hydrophobic tail at the boundary limit of two immiscible phases. Here, we demonstrate the impacts of the carbonyl group (-CO-) location of the ester bond of sugar-based surfactants by comparing some properties of two closely related esters, octyl glucuronate and glucose octanoate, at the air-water interface. The carbonyl group location influences the rate and extent of interfacial adsorption and the rheology properties of sugar esters at the air-water interface, which were evaluated by dynamic surface tension and complex surface viscoelastic measurements. Octyl glucuronate adsorbs the fastest at the air-water interface whereas glucose octanoate reduces the dynamic surface tension at the lowest value and exhibits the highest film viscoelasticity. Differences are attributed to molecular conformation constraints inducing relevant changes to the surface coverage kinetic capacity and the interaction strengths of the octyl sugar ester adsorbed films at the air-water interface. All of the results are supported by the minimum cross-sectional area values per molecule determined by both experimental and computational approaches.
Disciplines :
Physique, chimie, mathématiques & sciences de la terre: Multidisciplinaire, généralités & autres
Auteur, co-auteur :
Razafindralambo, Hary  ;  Université de Liège - ULiège > Chimie et bio-industries > Chimie biologique industrielle
Blecker, Christophe ;  Université de Liège - ULiège > Chimie et bio-industries > Technologie des industries agro-alimentaires
Mezdour, Samir
Deroanne, Claude ;  Université de Liège - ULiège > Gembloux Agro-Bio Tech > Gembloux Agro-Bio Tech
Crowet, Jean-Marc ;  Université de Liège - ULiège > Chimie et bio-industries > Centre de Bio. Fond. - Section de Biologie moléc. et numér.
Brasseur, Robert ;  Université de Liège - ULiège > Chimie et bio-industries > Centre de Bio. Fond. - Section de Biologie moléc. et numér.
Lins, Laurence  ;  Université de Liège - ULiège > Chimie et bio-industries > Centre de Bio. Fond. - Section de Biologie moléc. et numér.
Paquot, Michel ;  Université de Liège - ULiège > Chimie et bio-industries > Chimie biologique industrielle
Langue du document :
Anglais
Titre :
Impacts of the carbonyl group location of ester bond on interfacial properties of sugar-based surfactants: experimental and computational evidences
Date de publication/diffusion :
2009
Titre du périodique :
Journal of Physical Chemistry B
ISSN :
1520-6106
eISSN :
1520-5207
Maison d'édition :
American Chemical Society (ACS), Washington, Etats-Unis - District de Columbia
Volume/Tome :
113
Pagination :
8872–8877
Peer reviewed :
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Disponible sur ORBi :
depuis le 13 janvier 2011

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