[en] In January 1999, Belgium encounters an accidental contamination of the food chain, which was named "the Belgian Dioxin Crisis". The aim of the present review is to estimate the impact of this crisis on public health. Currently, it does not really exist any exhaustive epidemiological study. Various scientific studies actually report somewhat conflicting results. As an example, concerning the population living in Wallonia, recorded dioxin levels are not higher than background levels reported for other industrialized countries, despite the 1999 "dioxin crisis". Conversely, based on levels measured in foodstuffs collected by the end of the crisis period, the dioxin body burden of potential consumers would have increased in the range of 40 to 75 %. The real impact of this crisis on consumers' health could thus only be estimated through well structured epidemiological campaigns.
Research Center/Unit :
CART - Centre Interfacultaire d'Analyse des Résidus en Traces - ULiège FARAH - Veterinary Public Health
Disciplines :
Veterinary medicine & animal health
Author, co-author :
Focant, Jean-François ; Université de Liège - ULiège > Département de chimie (sciences) > Chimie analytique
Douny, Caroline ; Université de Liège - ULiège > Département de sciences des denrées alimentaires > Analyse des denrées alimentaires
Scippo, Marie-Louise ; Université de Liège - ULiège > Département de sciences des denrées alimentaires > Analyse des denrées alimentaires
De Pauw, Edwin ; Université de Liège - ULiège > Chimie physique, spectrométrie de masse
Maghuin-Rogister, Guy ; Université de Liège - ULiège > Département de sciences des denrées alimentaires > Département de sciences des denrées alimentaires
Language :
French
Title :
Assesment of the situation, three years later, on 'the Belgian Dioxin Crisis'. Probable impact on the health of the Belgian population
Anonyme. Proceedings of the Workshop on Possible Health Implications of the Dioxin Crisis. (Bruxelles, 19 novembre 1999), Verhandelingen van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van Belgïe, LXII nr. 2, 2000, 81-102.
BECHER H., STEINDORF K., FLESCH-JANYS D. Quantitative cancer risk assessment for dioxins using an occupationnal cohort. Environ. Health Perspect., 1998, 106 (Suppl.2), 663-670.
BERNARD A., FIERENS S., MAIRESSE H., HERMANS C., BROECKAERT F., FOCANT J.-F., DE PAUW E. Incinérateurs, crise dioxine et risques sanitaires pour la population belge. Bulletin de la Classe des Sciences, 2001, 1-6, 103-117.
BROUWER A., AHLBORG U.G., VAN LEEUWEN F.X.R. ,FEELEY M.M. Report of the WHO working group on the assessment of health risk for human infants from exposure to PCDDs, PCDFs and PCBs. Chemosphere, 1998, 37, 1627-1643.
CARVALHAES G.K., BROOKS P., KRAUSS T. Lime as the Source of PCDD/F Contamination in Citrus Pulp Pellets from Brazil. Organohalogen Compounds, 1999, 41, 137-140.
COVACI A., RYAN J.J., SCHEPENS P. Patterns of PCBs and PCDD/PCDFs in chicken and pork fat following a Belgian food contamination incident. Chemosphere, 2002, 47, 207-217.
DE PAUW E. Les dioxines, furannes et molécules apparentées: origine, sources et devenir dans l'environnement. In : De Pauw E., Gustin P., Noirfalise A., Srebrnik-Fiszman S., Bodart P., Lebailly P., Leroy P., Burny P., Maghuin-Rogister G., Zwetkoff C. et Mormont M. Dioxine: de la crise à la réalité. Les Editions de l'Université de Liège: Liège, 2000, 9-26.
FIERENS S., MAIRESSE H., FOCANT J.-F., EPPE G., DE PAUW E., BERNARD A. PCDD/F and non-ortho PCB body burden of the general population in Wallonia, Belgium: Impact of different sources of environmental pollution. Organohalogen Compounds, 2002, 55, 243-245.
FIEDER H., COOPER K., BERGEK S., HJELT M., RAPPE C., BONNER M., HOWELL F., WILLET K., SAFE S., 1998. PCDD, PCDF, and PCB in Farm-Raised Catfish From Southeast United States - Concentrations, Sources, and CYP1A Induction. Chemosphere, 37, 1645-1656.
FOCANT J.-F. Dioxines: Un Risque pour la Santé ou une Arme Economique? AILg Bulletin, N° 1, Février 2000, 6-10.
FOCANT J.-F., DE PAUW E. Les dioxines. La Recherche, 1999, 323, 84-87.
FOCANT J.-F., EPPE G., PIRARD C., MASSART A.-C., ANDRE J.-E., DE PAUW E. Levels and congeners distributions of PCDDs, PCDFs and non-ortho PCBs in Belgian foodstuffs. Assessment of dietary intake. Chemosphere, 2002a, 48, 167-179.
FOCANT J.-F., PIRARD C., THIELEN C., DE PAUW E. Levels and profiles of PCDDs, PCDFs and cPCBs in Belgian Breast Milk. Estimation of infant intake. Chemosphere, 2002b, 48, 763-770.
FURST P. Organochlorine pesticides, dioxins, PCBs and polybrominated biphenylethers in human milk from Germany in the course of time. Organohalogen Compounds, 2001, 52, 185-188.
GUSTIN P. Les dioxines: aspects toxicologiques et normatifs. In : De Pauw E., Gustin P., Noirfalise A., Srebrnik-Fiszman S., Bodart P., Lebailly P., Leroy P., Burny P., Maghuin-Rogister G., Zwetkoff C. et Mormont M. Dioxine: de la crise à la réalité. Les Editions de l'Université de Liège: Liège, 2000, 27-36.
KOPPEN G., COVACI A., VAN CLEUVENBERGEN R., SCHEPENS P., WINNEKE G., NELEN V., VAN LAREBEKE N., VLIETNICK R., SCHOETERS G. Persistent organochlorine pollutants in human serum of 50-65 years old women in the Flanders environmental and health study (FLEHS). Part 1: concentrations and regional differences. Chemosphere. 2002, 48, 811-825.
LEBAILLY P., LEROY P., BURNY P. Importance économique des produits animaux et crise de la dioxine.. In : De Pauw E., Gustin P., Noirfalise A., Srebrnik-Fiszman S., Bodart P., Lebailly P., Leroy P., Burny P., Maghuin-Rogister G., Zwetkoff C. et Mormont M. Dioxine: de la crise à la réalité. Les Editions de l'Université de Liège: Liège, 2000, 51-70.
LLERENA J.J., ABAD E., CAIXACH J., RIVERA J. A New Episode of PCDD/PCDFs Feed Contamination in Europe: The Choline Chloride. Organohalogen Compounds, 2001, 51, 283-286.
MAGHUIN-ROGISTER G., DELAUNOIS A., DE PAUW E., GUSTIN P. La pollution de la chaîne alimentaire par la dioxine. Ann. Méd. Vét., 1999, 143, 379-392.
MAGHUIN-ROGISTER G. La crise de « la dioxine » en Belgique. Un accident parmi d'autres ? . In : De Pauw E., Gustin P., Noirfalise A., Srebrnik-Fiszman S., Bodart P., Lebailly P., Leroy P., Burny P., Maghuin-Rogister G., Zwetkoff C. et Mormont M. Dioxine: de la crise à la réalité. Les Editions de l'Université de Liège: Liège, 2000, 70-83.
MASUDA Y. 1994. The Yusho Rice Oil Poisoning Incident. In: Schecter, A. (Eds.). Dioxins and Health. Plenum Press: New York, NY, pp. 633-660.
NOIRFALISE A., SREBRNIK-FISZMAN S., BODART P. Dangers et risques pour les humains. . In : De Pauw E., Gustin P., Noirfalise A., Srebrnik-Fiszman S., Bodart P., Lebailly P., Leroy P., Burny P., Maghuin-Rogister G., Zwetkoff C. et Mormont M. Dioxine : de la crise à la réalité. Les Editions de l'Université de Liège: Liège, 2000, 37-50.
Organisation mondiale de la santé. PCBs, PCDDs and PCDFs in breast milk: assessment of health risks. Environmental Health Series No. 29. World Health Organization, 1988, Geneva.
SAEGERMAN C., BERKVENS D., BOELAERT F., SPEYBROECK N., VAN VLAENDEREN I., LOMBA M., ERMENS A., BIRONT P., BROECKAERT F., DE COCK A., MOHIMONT L., DEMONT S., DE POORTER G., TORFS B., ROBIJNS J-M., MONFORT V., VERMEERSCH J-P., LENGELE L., BERNARD A. Détection des PCBs et des dioxines dans le cheptel bovin belge et estimation de l'exposition humaine maximale provenant de l'alimentation bovine. Présentation lors du symposium de l'Association d'Epidémiologie et de Santé Animale, Liège, 24 mai 2002, 44-45.
SCHOETERS G. Dioxins, dioxin-like activity and PCBs in Flanders: results of a human biomonitoring campaign. Oral communication, Dioxins in the air symposium, Bruges, 19-20 novembre 2001.
VAN LAREBEKE N., HENS L., SCHEPENS P., COVACI A., BAEYENS J., EVERAERT K., BERNHEIM J.L., VLIETINCK R., DE POORTER G. The Belgian PCB and Dioxin Incident of January-June 1999: Exposure Data and Potential Impact on Health. Environ. Health Perspect. 2002, 109, 265-272.
VAN LEEUWEN F.X.R., FEELEY M., SCHRENK D., LARSEN J.C., FARLAND W., YOUNES M. Dioxins: WHO's tolerable daily intake (TDI) revisited. Chemosphere, 2000, 40, 1095-1101.
VRIJENS B., DE HENAUW S., MATTHYS C., DEWETTINCK K., WILLEMS J.L. Increased dioxin intake via food during the 1999 Belgian dioxin incident: a probabilistic exposure assessment. Poster presented at the Dioxins in the air symposium, Bruges, 19-20 novembre 2001.
YAO Y., TAKASUGA T., MASUNAGA S., NAKANISHI J. Detailed Study of the Levels of Polychlorinated Dibenzo-p-Dioxins, Polychlorinated Dibenzofurans and Polychlorinated Biphenyls in Yusho Rice Oil. Chemosphere, 2002, 46, 1461-1469.