Abstract :
[en] The valorisation of carbohydrates arising from the hydrolysis of renewable feedstocks (i.e. lignocellulosic biomass) is nowadays an area of outmost interest. In this context, the implementation of fast, expeditious and cost-effective methodologies for the modification of these naturally occurring compounds is becoming a prerequisite. In this sense, the application of microwaves has gained progressive attention in laboratories for making a range of high-added value sugars derivatives scaffolds. Advantages of microwaves are numerous and include enhancement of reaction rates and yields, combined to improved regio-, chemo- and anomeric selectivities.
Summary:
1. Introduction
2. Chemical transformations of monosaccharides
Regioselective hydroxyls protections/deprotections
Derivatisation at the anomeric position
Other derivatisations
Microwave-assisted click chemistry
Synergy between microwaves and heterogeneous catalysis
Enzymatic modifications of monosaccharides
3. Effect of microwave heating on polysaccharides
Hydrolysis and pretreatment of cellulose
Derivatisation of cellulose
4. Scale-up of microwave-promoted reactions
5. Conclusions
[fr] La valorisation des sucres issus de l’hydrolyse de matières premières renouvelables (par exemple, biomasse lignocellulosique) fait actuellement l’objet de recherches intensives. Dans ce contexte, la mise au point de méthodes de synthèse rapides, expéditives et peu onéreuses pour la modification de ces composés naturels est devenue l’une des priorités. Dans ce sens, l’application des micro-ondes a progressivement attiré l’attention dans les laboratoires pour l’obtention d’un panel de dérivés de sucres à haute valeur ajoutée. Les avantages des micro-ondes sont nombreux et incluent l’amélioration des vitesses de réaction et des rendements, combinée à de meilleures régio-, chemosélectivités et selectivités anomériques.
Name of the research project :
TECHNOSE - Bioraffinerie végétale. Chimie et Technologie des structures osidiques
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