Poster (Scientific congresses and symposiums)
Food Compounds from Meadow Grasshoppers
Paul, Aman; Frederich, Michel; Uyttenbroeck, Roel et al.
2015Troisièmes Journées Scientifiques de l'Agro-Alimentaire
 

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Keywords :
Insects, Valorization; Grasshopper, Entomophagy
Abstract :
[en] Eating insects as food, particularly grasshopper is practiced in many cultures throughout the world. Meadow grasshopper (Chorthippus parallelus) is commonly found in Europe and some part of Asia. It is already known that grasshoppers of Chorthippus species are consumed as food in countries such as Thailand. With the aim of evaluating the nutritional potential of this insect species the proximate nutritional composition of grasshoppers caught from the local fields was realized. Besides this, the fatty acid profile of extracted lipids, amino acid profile and mineral composition of the insect was also revealed. Results suggest that meadow grasshopper is an excellent source of protein and essential amino acids. Lipids extracted from the grasshopper have an interesting fatty acid composition. Also the grasshopper contains some minerals that are important for body. With such protein content, amino acid profile, fatty acid profile of the lipids and mineral content this grasshopper species could present an interesting alternate to conventional protein sources.
Disciplines :
Food science
Author, co-author :
Paul, Aman ;  Université de Liège - ULiège > Chimie et bio-industries > Science des alim. et formul.
Frederich, Michel  ;  Université de Liège - ULiège > Département de pharmacie > Pharmacognosie
Uyttenbroeck, Roel ;  Université de Liège - ULiège > Forêts, Nature et Paysage > Biodiversité et Paysage
Malik, Priyanka ;  Université de Liège - ULiège > Chimie et bio-industries > Science des alim. et formul.
Alabi, Taofic ;  Université de Liège - ULiège > Sciences agronomiques > Entomologie fonctionnelle et évolutive
Heuskin, Stéphanie ;  Université de Liège - ULiège > Chimie et bio-industries > Analyse, qual. et risques - Labo. de Chimie analytique
Blecker, Christophe ;  Université de Liège - ULiège > Chimie et bio-industries > Science des alim. et formul.
Richel, Aurore  ;  Université de Liège - ULiège > Chimie et bio-industries > Chimie biologique industrielle
Monty, Arnaud ;  Université de Liège - ULiège > Forêts, Nature et Paysage > Biodiversité et Paysage
Francis, Frédéric  ;  Université de Liège - ULiège > Sciences agronomiques > Entomologie fonctionnelle et évolutive
Haubruge, Eric  ;  Université de Liège - ULiège > Premier Vice-Recteur
Lognay, Georges ;  Université de Liège - ULiège > Chimie et bio-industries > Analyse, qual. et risques - Labo. de Chimie analytique
Danthine, Sabine  ;  Université de Liège - ULiège > Chimie et bio-industries > Science des alim. et formul.
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Language :
English
Title :
Food Compounds from Meadow Grasshoppers
Publication date :
15 March 2015
Number of pages :
A0
Event name :
Troisièmes Journées Scientifiques de l'Agro-Alimentaire
Event organizer :
Association Méditarranéenne des Industries Agro-Alimentaires
Event place :
Hammamet, Tunisia
Event date :
du 15 au 18 mars 2015
Audience :
International
Available on ORBi :
since 24 April 2015

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175 (39 by ULiège)
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