Doctoral thesis (Dissertations and theses)
La filière avicole de chair dans les zones périurbaines de Hanoï, Vietnam: situation économique et perspectives
Phan Dang, Thang
2013
 

Files


Full Text
Thèse_Phan Dang Thang.pdf
Author postprint (4.49 MB)
Request a copy

All documents in ORBi are protected by a user license.

Send to



Details



Keywords :
Meat-producing poultry; poultry production systems; poultry supply chain; food consumption; Hanoi; Vietnam; Volailles de chair; systèmes de production avicole; filière avicole de chair; consommation alimentaire; Hanoï
Abstract :
[en] In Vietnam, the economic growth in recent years, has brought a strong demand for animal products consumption, particularly poultry meat. This research aims to better understand how the factors in the meat-producing poultry sector adapt to current economic conditions in Hanoi suburbs by analyzing agricultural product chains. These studies have conducted two surveys from October 2008 to November 2010. As results, three meat-producing poultry systems have been identified. The industrial farms with contract farming have obtained the most important net income (from 28,923,000 VND per farm per year for colored chickens to 67,341,000 VND for standard chickens). The productivity is also very high. The mortality rate is 5 % for colored and standards chickens. But number of these industrial farms is still limited due to a large capital investment and the limitation of available land. The cost price of broiler production is really competitive compared to other chickens. Meat-producing poultry farms on semi-industrial scale have obtained weak productivity. The mortality rate is 13 % for colored chickens and ducks. Agricultural by-products of the farms are generally used for poultry. The net income has varied from 14,279,000 VND per farm per year with colored chickens to 25,424,000 VND with standard chickens. Backyard poultry farms are widely practiced in household farms with low investment. The productivity is very weak. The mortality rate of chickens is high (19 %). The net income of poultry production is also weak in households (4,432,000 VND per farm per year, or equivalent to 9 % of net income in farms). Majority surveyed farms raised various species of chickens and ducks. This is to permit a better risk management and responds to varied market demand according to different consumer tastes. Poultry meat production also aims to satisfy a significant share of the demand for self-consumption with chickens and ducks in small households.
[fr] Au Vietnam, suite à la croissance économique de ces dernières années, on observe une demande accrue de consommation pour les protéines animales dont la viande de volaille. Cette recherche vise à mieux comprendre la façon dont les acteurs de la filière avicole de chair s’adaptent aux conditions économiques actuelles dans les zones périurbaines de Hanoï par l’analyse de la filière produit agricole (de l’amont et l’aval). Deux enquêtes sur les acteurs de la filière avicole ont été menées d’octobre 2008 à novembre 2010. Sur base de celles-ci, trois systèmes de production avicole de chair ont été identifiés. Les fermes industrielles par contrat agricole ont les revenus nets (de 28.923.000 VND par ferme par an pour les poulets colorés à 67.341.000 VND pour les poulets standards) les plus importants. La productivité technique est assez élevée. Le taux de mortalité se situe à 5 % pour les poulets colorés et standards. Mais ces fermes sont encore limitées du fait qu’elles requièrent un gros investissement au départ et que la surface disponible est faible. Les prix de revient des poulets standards sont très concurrentiels par rapport à ceux des autres volailles sur le marché. Les fermes avicoles de taille semi-industrielle ont une productivité technique faible. Le taux de mortalité est de 13 % pour les poulets colorés et les canards. Les sous-produits agricoles issus des fermes familiales sont généralement utilisés pour l’élevage avicole. Les revenus nets varient entre 14.279.000 VND par ferme par an pour les poulets colorés à 25.424.000 VND pour les poulets standards. La production avicole de petite taille quant à elle est très pratiquée par les exploitations agricoles familiales. La productivité technique est très faible. Le taux de mortalité est de 19 % pour les poulets locaux. Le revenu net de la production avicole est faible dans l’économie familiale (4.432.000 VND par ferme, ce qui équivaut à 9 % du revenu net de la ferme). La production avicole de chair est très diversifiée et différents types de volaille sont produits. Cette diversification permet une meilleure gestion des risques et répond à une demande variée du marché selon le goût des consommateurs. La production avicole de chair vise également à satisfaire une part importante pour la demande d’autoconsommation en viande avicole dans les petites fermes.
Research center :
Unité de l’Economie et du Développement rural, Gembloux Agro-Bio Tech
Disciplines :
Agriculture & agronomy
Author, co-author :
Phan Dang, Thang ;  Université de Liège - ULiège > Doct. sc. agro. & ingé. biol.
Language :
French
Title :
La filière avicole de chair dans les zones périurbaines de Hanoï, Vietnam: situation économique et perspectives
Alternative titles :
[en] Meat-producing poultry supply chains in suburbs of Hanoi, Vietnam: economic situation and prospects
Defense date :
02 September 2013
Number of pages :
183
Institution :
ULiège - Université de Liège
Degree :
Dissertation originale présentée en vue de l’obtention du grade de docteur en sciences agronomiques et ingénierie biologique
Promotor :
Lebailly, Philippe  ;  Université de Liège - ULiège > Département GxABT > Modélisation et développement
Vu Dinh, Ton
President :
Francis, Frédéric  ;  Université de Liège - ULiège > GxABT : Services généraux du site > Site GxABT - Relations internationales
Secretary :
Burny, Philippe ;  Université de Liège - ULiège > Département GxABT > Modélisation et développement
Jury member :
Leroy, Pascal ;  Université de Liège - ULiège > Département de gestion vétérinaire des Ressources Animales (DRA)
Thewis, André ;  Université de Liège - ULiège > Département GxABT > Ingénierie des productions animales et nutrition
Dang Vu, Binh
Name of the research project :
La filière avicole et la demande de consommation en viande avicole dans la province de Hanoï, Vietnam
Funders :
CUD - Commission Universitaire pour le Développement [BE]
Available on ORBi :
since 26 August 2013

Statistics


Number of views
458 (107 by ULiège)
Number of downloads
20 (18 by ULiège)

Bibliography


Similar publications



Contact ORBi