Paper published in a journal (Scientific congresses and symposiums)
Evaluation de l’impact de la filiere de production porcine sur les caractéristiques des jambons de l’IGP (Indication Géographique Protégée) Jambon d’Ardenne
Dzaomuho-Lenieregue, Phidias; Eloundou Mballa, Pierre Patrick; Sindic, Marianneet al.
2012 • In Viandes et Produits Carnés, Hors-Série, p. 157
[en] The aim of this study is to evaluate the influence of pork production sector on technological behavior of raw material, properties of the ham final product and consumer preferences. An experimental manufacturing assay of Ardenne Ham has been conducted for this purpose. Results show few incidence of pork production conditions on technological properties and chemical or sensory characteristics of hams. The preference tests, carried out with a sensory panel using several criteria, showed that consumers were able to distinguish two groups of hams, according to their fat content. They have a preference for lower-fat ham from one of the studied sectors. Method of multicriteria decision shows no overall preference for one of the submitted ham.
Research Center/Unit :
Laboratoire Qualité et Sécurité des Produits Agroalimentaires
Disciplines :
Food science
Author, co-author :
Dzaomuho-Lenieregue, Phidias ; Université de Liège - ULiège > Chimie et bio-industries > Laboratoire Qualité et sécurité des produits agro-aliment.
Sindic, Marianne ; Université de Liège - ULiège > Chimie et bio-industries > Laboratoire Qualité et sécurité des produits agro-aliment.
Mabon, Nicolas ; Université de Liège - ULiège > Chimie et bio-industries > Laboratoire Qualité et sécurité des produits agro-aliment.
Language :
French
Title :
Evaluation de l’impact de la filiere de production porcine sur les caractéristiques des jambons de l’IGP (Indication Géographique Protégée) Jambon d’Ardenne
Alternative titles :
[en] Impact assessment of pork production sector on characteristics of Belgian Ardenne ham.
Publication date :
November 2012
Event name :
14ème Jounées Sciences du Muscle et Technologies de la Viande
Event organizer :
Institut de l'élevage-INRA-IFIP
Event place :
Caen, France
Event date :
13-14 novembre
Audience :
International
Journal title :
Viandes et Produits Carnés
ISSN :
0241-0389
Publisher :
Association pour le Développement de l'Institut de la Viande, Clermond-Ferrand, France
Volume :
Hors-Série
Pages :
157
Peer reviewed :
Peer reviewed
Name of the research project :
Etude des facteurs déterminants pour la qualité du Jambon d'Ardenne et optimalisation de la production'
Funders :
SPW DG03-DGARNE - Service Public de Wallonie. Direction Générale Opérationnelle Agriculture, Ressources naturelles et Environnement