Article (Scientific journals)
Occurrence of the genotype of the receptor gene for ryanodine (Ryr1) associated with sensitivity to stress in 5 Belgian porcine production systems
China, Bernard; Leroy, Bernadette; Dams, Lorène et al.
2005In Annales de Médecine Vétérinaire, 149 (3), p. 161-165
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Keywords :
Stress resistance; Pig; PCR; Meat quality; Ryr gene; Mutations
Abstract :
[en] Porcine stress syndrome is related to a point mutation in Ryr1 gene encoding the ryanodin receptor. This syndrome involves mortality after stress conditions or poor quality meat. Five hundred and five individuals among 5 Belgian production systems were genotyped. This genotyping was performed by polymerase chain reaction-restriction fragment length polymophism (PCR-RFLP) or real time PCR. The results indicated that 22,4 % of the pigs were stress sensitive (TT genotype) and 77,6 % stress resistant (63,4 % CT heterozygotes and 14,2 % CC genotype). Statistical analysis allowed to split the production systems into two groups: the production system 1 and 2 presenting a high level of TT individuals (44 % and 52 % respectively) although production systems 3, 4 and 5 presented a high level of heterozygotes individuals (74 %, 92 % and 78 % respectively). At the technical level, real time PCR appeared to be a faster and an easier technique than PCR-RFLP.
[fr] Le syndrome de stress chez le porc est dû à une mutation ponctuelle au niveau du gène Ryr1 codant pour le récepteur à la ryanodine. Ce syndrome se manifeste par une mortalité suite à des conditions de stress ou par une viande de mauvaise qualité. Nous avons détecté le génotype de cette mutation chez 505 individus pris dans 5 filières porcines belges. Ce génotypage a été réalisé par Polymerase Chain Reaction-Restriction Fragment Length Polymorphism (PCR-RFLP) ou par PCR en temps réel. Les résultats indiquent que 22,4 % des porcs sont sensibles au stress (génotype TT) et que 77,6 % des porcs sont résistants (63,4 % de génotype hétérozygote CT et 14,2 % de génotype CC). Une étude statistique permet de séparer les filières en deux groupes : les filières 1 et 2 présentent un taux élevé en individus TT (44 % et 52 % respectivement) alors que les filières 3, 4 et 5 présentent un taux élevé d’individus hétérozygotes (74 %, 92 % et 72 % respectivement). D’un point de vue technique, la PCR en temps réel s’est révélée être une technique de choix par sa rapidité et sa facilité de mise en oeuvre par rapport à la PCR-RFLP.
Disciplines :
Food science
Genetics & genetic processes
Author, co-author :
China, Bernard;  Université de Liège - ULiège - ULG > Sciences des Denrées alimentaires > Microbiologie des Denrées alimentaires
Leroy, Bernadette ;  Université de Liège - ULiège > Sciences des Denrées alimentaires > Technologie des denrées alimentaires
Dams, Lorène ;  Université de Liège - ULiège > Sciences des Denrées alimentaires > Microbiologie des Denrées alimentaires
Clinquart, Antoine ;  Université de Liège - ULiège > Sciences des Denrées alimentaires > Technologie des denrées alimentaires
Daube, Georges  ;  Université de Liège - ULiège > Sciences des Denrées alimentaires > Microbiologie des denrées alimentaires
Language :
French
Title :
Occurrence of the genotype of the receptor gene for ryanodine (Ryr1) associated with sensitivity to stress in 5 Belgian porcine production systems
Alternative titles :
[fr] Incidence du génotype du gène du récepteur à la ryanodine (Ryr 1) associé à la sensibilité au stress dans 5 filières porcines belges.
Publication date :
2005
Journal title :
Annales de Médecine Vétérinaire
ISSN :
0003-4118
eISSN :
1781-3875
Publisher :
Annales Medecine Veterinaire, Liege, Belgium
Volume :
149
Issue :
3
Pages :
161-165
Peer reviewed :
Peer Reviewed verified by ORBi
Available on ORBi :
since 26 November 2008

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