Article (Scientific journals)
Methodology for food subsector modernization : the case of meat production in Belgium
Lebailly, Philippe; Burny, Philippe
1989In Revue de l'Agriculture, 42 (5), p. 1177-1186
Peer reviewed
 

Files


Full Text
Methodology-for-food-subsector-modernization-the-case-of-meat-production-in-Belgium.pdf
Publisher postprint (8.43 MB)
Download

All documents in ORBi are protected by a user license.

Send to



Details



Keywords :
Viande de boucherie; Belgique; Filière agro-alimentaire; Butcher's meat; Belgium
Abstract :
[fr] Dans cet article, les auteurs présentent une méthodologie susceptible d'expliquer et de quantifier les facteurs contribuant à dynamiser une filière particulièrement opaque en Belgique : la viande de boucherie. Les résultats obtenus peuvent aider les décideurs à prendre des mesures en vue de réaliser la restructuration du réseau d'abattoirs en Belgique. A long terme, il est possible de définir une politique ayant pour but de stimuler les activités agro-alimentaires en agissant non seulement sur les abattoirs mais aussi, simultanément, sur tous les éléments déficients de l'amont et de l'aval.
[en] ln this paper, the authors present a methodology likely to explain and quantify the factors contributing to the dynamics of a particularly impenetrable subsector in Belgium : the butcher's meat. The results obtained can help the decision-makers to take measures in order to realize the restructuring of the Belgian slaughterhouses network. On a long-term basis it is possible to define a policy in order to stimulate some agro-alimentary activities by acting, not only on the slaughterhouses, but also, simultaneously, on all the deficient up- and downstream elements.
Disciplines :
Agriculture & agronomy
Author, co-author :
Lebailly, Philippe  ;  Université de Liège - ULiège > Sciences agronomiques > Economie et développement rural
Burny, Philippe ;  Université de Liège - ULiège > Sciences agronomiques > Economie et développement rural
Language :
English
Title :
Methodology for food subsector modernization : the case of meat production in Belgium
Publication date :
1989
Journal title :
Revue de l'Agriculture
ISSN :
0035-1296
Publisher :
Belgique. Ministère de l'Agriculture, Bruxelles, Belgium
Volume :
42
Issue :
5
Pages :
1177-1186
Peer reviewed :
Peer reviewed
Available on ORBi :
since 19 January 2011

Statistics


Number of views
52 (6 by ULiège)
Number of downloads
68 (2 by ULiège)

Bibliography


Similar publications



Contact ORBi