Article (Scientific journals)
Risico's verbonden aan Enterobacter sakazakii in zuigelingenvoeding.
Uyttendaele, M.; Herman, L.; Daube, Georges et al.
2006In Tijdschrift voor Geneeskunde, 62, p. 21-28
Peer Reviewed verified by ORBi
 

Files


Full Text
Sakazakii ADVIES (28-2004).pdf
Author preprint (148.69 kB)
Download

All documents in ORBi are protected by a user license.

Send to



Details



Keywords :
Enterobacter sakazakii; milk; prevention
Abstract :
[nl] Enterobacter sakazakii is een zeldzame maar bekende oorzaak van neonatale sepsis en een ernstig verlopende vorm van meningitis met een mortaliteit van 10 tot 80 %. Verschillende infecties zijn in verband gebracht met de consumptie van zuigelingenvoeding. In opdracht van het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) werd een studie verricht met betrekking tot het contaminatieniveau, de voorwaarden voor groei en overleving en de risico’s op infectie van E. sakazakii in zuigelingenvoeding. Dit met het oog op het formuleren van richtlijnen omtrent de voorwaarden voor bereiding, bewaring en toediening van zuigelingenvoeding . Melkpoeder is niet absoluut steriel is en een mogelijks lage besmetting (productienorm: < 1 kve per 10g) met E. sakazakii kan aanwezig zijn. Bij bereiding moeten de nodige hygiënische maatregelen in acht worden genomen. Er wordt aanbevolen de bereide zuigelingenvoeding binnen maximaal 2h te koelen tot 5°C en een maximum bewaartijd van 24h te respecteren. Opwarmen van het gerehydrateerd melkpoeder tot 37°C, warm houden en toedienen van bereide zuigelingenvoeding is een totaalproces dat maximum 1h in beslag mag nemen opdat er zich een voldoende marge tussen het aantal E. sakazakii cellen en de infectieve dosis zou bevinden. Door opvolgen van deze richtlijnen kan het risico op neonatale E. sakazakiiinfecties sterk gereduceerd worden.
Disciplines :
Food science
Author, co-author :
Uyttendaele, M.
Herman, L.
Daube, Georges  ;  Université de Liège - ULiège > Département de sciences des denrées alimentaires > Microbiologie des denrées alimentaires
Lauwers, S.
Vandenplas, J.
Saegerman, Claude  ;  Université de Liège - ULiège > Département des maladies infectieuses et parasitaires > Epidémiologie et analyse des risques appl. aux sc. vétér.
Debevere, J.
Language :
Dutch
Title :
Risico's verbonden aan Enterobacter sakazakii in zuigelingenvoeding.
Publication date :
2006
Journal title :
Tijdschrift voor Geneeskunde
ISSN :
0371-683X
eISSN :
1784-9721
Publisher :
Tijdschrift Voor Geneeskunde asbl, Belgium
Volume :
62
Pages :
21-28
Peer reviewed :
Peer Reviewed verified by ORBi
Available on ORBi :
since 24 February 2009

Statistics


Number of views
158 (4 by ULiège)
Number of downloads
372 (1 by ULiège)

Bibliography


Similar publications



Contact ORBi