[en] Soil and plant health are inextricably connected to agriculture, and root systems play a major role in the growth and health of cultivated plants. They are in constant interaction with microorganisms and are at the core of water and mineral nutrition. On the other hand, the use of agricultural inputs such as biostimulants and biopesticides aims at improving the crops’ development and natural defenses. However, the efficacy of biocontrol or biostimulation products varies depending on the pedoclimatic conditions, which may limit their widespread use, and soil microbial communities (microbiota) represent another factor of variability. This context raises questions about the interactions between plant development, soil microbiota, and beneficial microorganisms. The objective is to answer the question “How does the soil microbiota influence the action of microbial biostimulant ?”. We aim at deeply understanding and leveraging the impacts of microbiota on Plant Growth Promoting Bacteria (PGPR) with a world’s key crop as a plant model, in the framework of the One Health approach. In the end, we will leverage these knowledges to identify the most suitable conditions for the establishment of beneficial bacteria in the rhizosphere of crops to move towards a more sustainable and resilient agriculture. [fr] La santé des sols et des plantes sont inextricablement liées à l'agriculture, et le système racinaire joue un rôle majeur dans la croissance et la santé des cultures. Les racines sont en constante interaction avec les micro-organismes et sont au cœur de la nutrition hydrique et minérale de végétaux. D'autre part, l'utilisation d'intrants agricoles tels que les biostimulants et les biopesticides vise à améliorer le développement et les défenses naturelles des cultures. Cependant, l'efficacité des produits de biocontrôle ou de biostimulation varie en fonction des conditions pédoclimatiques, ce qui peut limiter leur utilisation à grande échelle, et les communautés microbiennes du sol (microbiote) représentent un autre facteur de variabilité. Ce contexte soulève des questions sur les interactions entre le développement des plantes, le microbiote du sol et les microorganismes bénéfiques. L'objectif est de répondre à la question "Comment le microbiote du sol influence-t-il l'action des biostimulants microbiens ?". Nous visons à comprendre en profondeur et à exploiter les effets du microbiote sur les Plant Growth Promoting Bacteria (PGPR) en utilisant une culture clé comme modèle végétal, dans le cadre de l'approche "One Health". En fin de compte, nous pourrons exploiter ces connaissances pour identifier les conditions les plus appropriées pour l'établissement de bactéries bénéfiques dans la rhizosphère des cultures afin de progresser vers une agriculture plus durable et résiliente.