Article (Scientific journals)
Quels modèles d’intermédiation alimentaire dans l’approvisionnement territorial de la restauration hors domicile wallonne ?
Noël, Julien; Dogot, Thomas; Maréchal, Kevin
2022In Economie Rurale, (382), p. 37-55
Peer reviewed
 

Files


Full Text
ER_382_J-NOEL_et-al.pdf
Publisher postprint (9.76 MB)
Request a copy

All documents in ORBi are protected by a user license.

Send to



Details



Keywords :
circuits courts alimentaires de proximité, restauration hors domicile, territoires, opérateurs intermédiaires, Wallonie
Abstract :
[fr] L’article analyse les logiques organisationnelles et géographiques de modèles d’intermédiation co-construits par des acteurs de terrain wallons. Le référentiel théorique mobilise des travaux sur les circuits courts alimentaires de proximité et sur les stratégies d’approvisionnement de la restauration hors domicile. L’appareil méthodologique inductif est quant à lui basé sur un processus d’ateliers participatifs. Les résultats soulignent des proximités alimentaires territoriales différemment activées. Si les modèles organisationnels s’accordent en termes de dimensions fonctionnelles (administratives, logistiques), géographiques (échelle provinciale) et relationnelles (communication, sensibilisation), des dissonances s’observent en matière de ressources économiques et de gouvernance politique.
[en] This article analyses the organizational and geographical logics of intermediation models, co-constructed by Walloon field actors. The theoretical framework draws on the literature related to short/proximity food supply chains and to provisioning strategies for catering services. The inductive methodological apparatus is based on a participatory workshops process. Our results highlight territorial food proximities that are differently activated. While organizational models are consistent in terms of the functional (administrative, logistical), geographic (provincial scale) and relational (communication, awareness) dimensions, there are dissonances in terms of economic resources and political governance. (JEL: O13, O18, Q12).
Disciplines :
Business & economic sciences: Multidisciplinary, general & others
Agriculture & agronomy
Author, co-author :
Noël, Julien
Dogot, Thomas ;  Université de Liège - ULiège > TERRA Research Centre > Modélisation et développement ; Université de Liège - ULiège > Département GxABT > Modélisation et développement
Maréchal, Kevin ;  Université de Liège - ULiège > TERRA Research Centre > Modélisation et développement ; Université de Liège - ULiège > Département GxABT > Modélisation et développement
Language :
French
Title :
Quels modèles d’intermédiation alimentaire dans l’approvisionnement territorial de la restauration hors domicile wallonne ?
Alternative titles :
[en] Which food intermediation models in territorial supply of food restore’s catering in Wallonia ?
Publication date :
2022
Journal title :
Economie Rurale
ISSN :
0013-0559
eISSN :
2105-2581
Publisher :
Société française d'économie rurale (SFER), Paris, France
Issue :
382
Pages :
37-55
Peer reviewed :
Peer reviewed
Development Goals :
12. Responsible consumption and production
Available on ORBi :
since 27 September 2022

Statistics


Number of views
32 (4 by ULiège)
Number of downloads
2 (2 by ULiège)

Bibliography


Similar publications



Contact ORBi