Paper published in a journal (Scientific congresses and symposiums)
Les pertes iléales azotées endogénes chez le porc: effet de la composition, de la mouture et du taux d'incorporation des fibres internes de la graine de pois dans les aliments.
Leterme, Pascal; Froidmont, Eric; Thewis, André
1996In Journées de la Recherche Porcine en France, 28, p. 407-412
Peer reviewed
 

Files


Full Text
leterme1996d.pdf
Publisher postprint (42.03 kB)
Download

All documents in ORBi are protected by a user license.

Send to



Details



Keywords :
Swine; Compunds feeds; Peas; Crude fibre; Particle size; Proximate Composition; Chemical composition; Digesta; Nitrogen; Porcin; Aliment composé pour animaux; Pois; Fibre brute; Taille des particules; Composition globale; Composition chimique; Azote
Abstract :
[fr] L'effet de la composition chimique, de la mouture et du taux d'incorporation des fibres internes de la graine de pois dans les aliments sur les pertes iléales endogènes chez le porc a été étudié au cours de trois essais successifs. L'ingestion de fibres et d'amidon de pois ridés a légèrement augmenté les pertes iléales d'acides aminés endogènes par rapport à celle de pois lisses. L'incorporation de fibres micronisées (< 50 μm) dans un régime protéiprive a fait chuter les pertes endogènes de moitié par rapport aux fibres non traitées. La capacité de rétention en eau de ces dernières est beaucoup plus élevée que celles des fibres micronisées (13 vs 4 g eau/kg MS). L'ajout de taux croissants de fibres dans le régime (5, 10, 15, 20 % de fibres brutes, soit 2.5, 5.0, 7.5 et 10 % de fibres AOAC) a accru les pertes iléales de manière proportionnelle. Le flux d'acides aminés totaux estimé pour un ingéré nul en fibres est de 6.47 g/kg MS ingéré et chaque gramme de fibres AOAC ajouté par kg d'aliment augmente les pertes totales d'acides aminés endogènes de 0,04 g.
[en] The effect of the chemical composition, the grinding or the dietary level of the pea grain inner fibres on the ileal endogenous nitrogen losses in pigs was studied in three experiments. The intake of wrinkled pea inner fibres and starch slightly increased the ileal endogenous amino acid losses compared to smooth peas. The addition of micronized fibres (< 50 μm) in N-free diets significantly decreased the endogenous losses compared to untreated fibres. The water-holding capacity of the latter was higher than that of the micronized fibres (13 vs 4 g water/kg DM). The addition of increasing levels of fibres in diets (5, 10, 15, 20 % raw fibres, i.e. 2.5, 5.0, 7.5, 10 % AOAC fibres) proportionally increased the endogenous losses. The flow of total amino acids estimated for a diet free of fibres reached 6.47 g/kg DM intake and each gramme of AOAC fibre added per kg diet increased the total endogenous amino acid losses of 0.04 g.
Disciplines :
Animal production & animal husbandry
Anatomy (cytology, histology, embryology...) & physiology
Author, co-author :
Leterme, Pascal;  Faculté Universitaire des Sciences Agronomiques de Gembloux - FUSAGx > Unité de Zootechnie
Froidmont, Eric;  Centre de Recherches en Agronomie - CRA W, Gembloux, Belgique > Département de Productions et Nutrition Animales
Thewis, André ;  Université de Liège - ULiège > Gembloux Agro-Bio Tech
Language :
French
Title :
Les pertes iléales azotées endogénes chez le porc: effet de la composition, de la mouture et du taux d'incorporation des fibres internes de la graine de pois dans les aliments.
Alternative titles :
[en] Ileal endogenous nitrogen fosses in pigs: effect of the chemical composition, the processing or the dietary level of pea grain inner fibres.
Publication date :
February 1996
Event name :
28ème Journées de la Recherche Porcine en France - JRP
Event organizer :
Institut Technique du Porc
Event place :
Paris, France
Event date :
du 30 Janvier au 1er Février 1996
Audience :
International
Journal title :
Journées de la Recherche Porcine en France
ISSN :
0767-9874
Publisher :
Institut Technique du Porc, Paris, France
Volume :
28
Pages :
407-412
407-412
Peer reviewed :
Peer reviewed
Funders :
IRSIA - Institut pour l'Encouragement de la Recherche Scientifique dans l'Industrie et l'Agriculture [BE]
Available on ORBi :
since 25 August 2009

Statistics


Number of views
75 (3 by ULiège)
Number of downloads
67 (2 by ULiège)

Bibliography


Similar publications



Contact ORBi