Abstract :
[en] The Tan Cuong green tea is highly-appreciated since a long time for its quality, according to the Vietnamese consumers. This tea has been recently certified "Geographical Indications (GI)" by the National Office of Intellectual Property of Vietnam.
Within the framework of PIC project "Development of the medium and small entrepreneurship in the Vietnam agricultural sector" - financed by the University Commission for Development (CUD), Belgium, Hanoi University of Science and Technology had led a multidisciplinary research on this certified tea product fora better understanding of pros and cons of GI and to identify the constraints of the producers. Pursuing these purposes, three researches related to Tan Cuong green tea were conducted on the commodity, the consumers and the characteristics of products.
The commodity research aims to reveal the situation and the problems of tea production in Tan Cuong region. It es based on the survey of 90 households’ producers, combined with in-depth interviews with numerous traders and related suppliers in this area and Hanoi.
The second research was a survey which focused on 150 consumers in Hanoi capital, the main market of Tan Cuong green tea to comprehend their perceptions, their opinions and their recommendations for the product.
The last study has conducted to contribute to a better knowledge of the product quality. The sensory analysis and bibliographical research on the chemical components of Tan Cuong green tea have been applied to reach this purpose.
The result shows that Tan Cuong green tea is a high quality and a high economic profit product. The consumers appreciate the quality of Tan Cuong green tea and expressed an expectation for a healthy and quality tea product. In short, based on the results of various researches, three main recommendations can be drawn: the first one highlights the importance of implementing the GI control system for Tan Cuong green tea, the second one underlines the interest for the Tan Cuong green tea production with an organic label and the third one aims at strengthening the cooperation of all the accors of this sector.
[fr] Le thé vert de Tan Cuong est apprécié pour sa qualité depuis longtemps par les consommateurs vietnamiens. Depuis peu celui-ci est certifié "Indication Géographique Protégée" par le NOIP du Vietnam.
Dans le cadre du projet PIC "Développement de l’entrepreneuriat en amont et en aval de l’activité agricole au Vietnam", financé par la Commission Universitaire pour le Développement, Belgique, l’Institut Polytechnique de Hanoï a souhaité conduire des recherches multidisciplinaires sur ce produit certifié en vue de mieux comprendre les atouts d’une IGP et d’identifier les contraintes qui pèsent sur les producteurs. Afin d’atteindre ce but, des recherches sur la filière, auprès de consommateurs et sur les caractéristiques des produits issus du thé vert Tan Cuong ont été réalisées.
La recherche sur la filière vise à comprendre la situation et les problématiques à Tan Cuong. Elle se base sur une enquête réalisée auprès de 90 foyers producteurs, des commerçants de la commune et de Hanoi, des fournisseurs de matériel…
Ensuite, une recherche a été réalisée auprès de 150 consommateurs de la capitale, Hanoï étant le marché principal du thé Tan Cuong, afin de comprendre leurs perceptions, leurs opinions et leurs recommandations envers le produit.
La dernière partie a pour objectif de contribuer à une meilleure connaissance de la qualité du produit. Pour cela nous avons réalisé des recherches sensorielles et une recherche bibliographique sur les composants chimiques du thé Tan Cuong.
Il ressort de cette étude que le thé de Tan Cuong est un produit de qualité et de haute rentabilité économique. Les consommateurs apprécient la qualité du thé de Tan Cuong (Thai Nguyen) et ont exprimé des attentes pour un produit sain et de qualité. [ l’issue de cette étude et sur base des résultats des différentes recherches, trois recommandations principales ont été mises en évidence : la première concerne l’importance de la mise en oeuvre d’un système de contrôle de l’IGP pour le thé vert Tan Cuong, la deuxième souligne l’intérêt d’orienter la production de thé de Tan Cuong vers un label biologique et la troisième vise à renforcer les coopérations à tous les échelons de la filière