Article (Scientific journals)
Kivuguto traditional fermented milk and the dairy industry in Rwanda. A review
Karenzi, Eugène; Mashaku, Albert; Nshimiyimana, Alphonse M. et al.
2013In Biotechnologie, Agronomie, Société et Environnement, 17 (2), p. 383-391
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Keywords :
Rwanda; Lactococcus lactis; Leuconostoc; dairy industry; cultured milk; traditional technology; Lactic fermentation
Abstract :
[en] Traditional methods of fermenting milk involve the use of indigenous microorganisms, leading to the production of a variety of tastes in fermented milk products. Kivuguto is a fermented milk product, which is popular in Rwanda. Kivuguto is produced by traditional spontaneous acidification of raw milk by a microflora present both on utensils and containers used for milk preservation and in the near environment of cattle. Thus, this method does not allow the shelf stability of the product. Faced to such a situation, modern dairies now produce fermented milk and other dairy products using exotic strains. The main objectives of this paper are firstly, to provide documentation on the traditional production of kivuguto, as well as its by-products, and secondly, to describe the current situation of the dairy industry in Rwanda.
[fr] La fermentation traditionnelle du lait, de loin la plus pratiquée au Rwanda, est effectuée par des micro-organismes indigènes. Cela conduit à la production d’une variété de saveurs dans les produits laitiers fermentés. Le kivuguto, un produit laitier obtenu par cette fermentation, est caractérisé par un manque de maitrise de qualité aussi bien dans l’espace que dans le temps. Elle est produite par l’acidification spontanée du lait cru par une microflore rencontrée dans les ustensiles utilisés pour la conservation du lait et dans l’environnement proche du bétail. Face à une telle situation, les laiteries modernes produisent du lait fermenté et autres produits laitiers en utilisant des souches exotiques. L’objectif principal de ce travail est de documenter la production traditionnelle du kivuguto et ses sous-produits, et d’extrapoler à la situation actuelle de l’industrie laitière au Rwanda.
Research center :
Centre Wallon de Biologie Industrielle
Disciplines :
Biotechnology
Agriculture & agronomy
Author, co-author :
Karenzi, Eugène ;  Université de Liège - ULiège > Gembloux Agro Bio-Tech > Chemistry & Bioindustries > Bioindustries
Mashaku, Albert;  University of Rwanda > Pharmacie > Labo d'Hygiène & Denrées alimentaires
Nshimiyimana, Alphonse M.;  Ministry of Agriculture > Department of Livestock > Dairy Subsector
Munyanganizi, Bikoro T.;  University of Rwanda > Faculty of Agriculture
Thonart, Philippe ;  Université de Liège - ULiège > Gembloux Agro Bio-Tech > Chemistry & Bioindustries > Bioindustries
Language :
English
Title :
Kivuguto traditional fermented milk and the dairy industry in Rwanda. A review
Alternative titles :
[fr] Lait fermenté traditionnel kivuguto et l’industrie laitière au Rwanda
Publication date :
07 January 2013
Journal title :
Biotechnologie, Agronomie, Société et Environnement
ISSN :
1370-6233
eISSN :
1780-4507
Publisher :
Presses Agronomiques de Gembloux, Gembloux, Belgium
Volume :
17
Issue :
2
Pages :
383-391
Peer reviewed :
Peer Reviewed verified by ORBi
Funders :
ULiège. GxABT - Liège Université. Gembloux Agro-Bio Tech [BE]
National University of Rwanda [RW]
CUD - Commission Universitaire pour le Développement [BE]
Available on ORBi :
since 13 January 2014

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