[en] In order to measure Animal performance and, carcass and meat characteristics of Belgian Blue double-muscled culled females, a fattening trial was carried out on a total of 78 animals. Fifteen females were slaughtered at the beginning of the trial and 63 were fattened on a maize silage based diet. The initial average live weight was 571.2kg. The total fattening gain was 91.1 kg for a period of 91.4 days. At slaughter, the warm carcass weight was 405.9kg and the killing-out proportion 63.3%. The carcasses were characterised by a high proportion of muscles (67.6%) and rather low proportions of adipose tissue (18.2%) and bones (14.2%). The muscle and adipose tissue accretions were 36.0 and 28.2 kg. Meat was lean as indicated by high protein content (88.5%) and low fat content (6.6%) in dry matter. A high proportion of polyunsaturated fatty acids was also found (6.8 mol %).
Disciplines :
Animal production & animal husbandry
Author, co-author :
Cabaraux, Jean-François ; Université de Liège - ULiège > Département de productions animales > Ecologie et éthologie vétérinaires
Hornick, Jean-Luc ; Université de Liège - ULiège > Département de productions animales > Nutrition des animaux domestiques
Dufrasne, Isabelle ; Université de Liège - ULiège > Département de productions animales > Nutrition des animaux domestiques
Clinquart, Antoine ; Université de Liège - ULiège > Département de sciences des denrées alimentaires > Technologie des denrées alimentaires
Istasse, Louis ; Université de Liège - ULiège > Département de productions animales > Nutrition des animaux domestiques
Language :
French
Title :
Fattening of Belgian Blue double-muscled culled females: animal performance, carcass characteristics and meat quality
AGABRIEL J., GIRAUD J.M., PETIT M. Détermination et utilisation de la note d'engraissement en élevage allaitant. Bull. Tech. Cent. Rech. Zootec. Vet. Theix, 1986, 66, 4350.
ALLEN D.M., LIENARD G. Suckler herds in western Europe. In: JARRIGE R., BERANGER C. (Eds.), World Animal Science, C Production-System Approach, 5 Beef Cattle Production. Elsevier: Amsterdam, 1992, 247-258.
ANONYME Règlement (CEE) N° 1208/81 du Conseil du 28 avril 1981 établissant la grille communautaire de classement des carcasses de gros bovins. J. Off. Commun. Eur., 1981, L123, 3-6.
ANONYME Règlement (CEE) N° 1026/91 du Conseil du 22 avril 1991 modifiant le règlement (CEE) N° 1208/81 du Conseil du 28 avril 1981 établissant la grille communautaire de classement des carcasses de gros bovins. J. Off. Commun. Eur., 1991a, L106, 2-3.
ANONYME Règlement (CEE) N° 2237/91 de la Commission du 26 juillet 1991 modifiant le règlement (CEE) N° 2930/81 arrêtant des dispositions complémentaires pour l'application de la grille communautaire de classement des carcasses de gros bovins. J. Off. Commun. Eur., 1991b, L204, 11-12.
ASSOCIATION OF OFFICIAL ANALYTICAL CHEMISTS Official Methods of Analysis, 12th edition. Horwitz: Washington, 1975, 1094 p.
CENTRE D'ECONOMIE AGRICOLE Annuaire de Statistiques Agricoles 2000. Ministère des Classes Moyennes et de l'Agriculture, Administration Recherche et Développement (DG6): Bruxelles, 2001, 97 p.
CLINQUART A., VAN EENAEME C., VAN VOOREN T., VAN HOOF J., HORNICK J.L., ISTASSE L. Meat quality in relation to breed (Belgian Blue vs Holstein) and conformation (double-muscled vs dual purpose type). Sci. Alim., 1994, 144, 401-407.
CLINQUART A., HORNICK J.L., VAN EENAEME C., ISTASSE L. Influence du caractère culard sur la production et la qualité de la viande des bovins Blanc Bleu Belge. Prod. Anim., 1998, 11, 285-297.
DECRUYENAERE V., FABRY J., LECONTE PH., SINDIC M., BARTIAUX-THILL N. Finition de la vache de réforme de type Blanc-Bleu-Belge culard (BBB): engraissement à l'auge ou en prairie, performances zootechniques et qualité de la viande. In: Institut de l'Élevage (Ed.), Proceedings des 6e Rencontres autour des Recherches sur les Ruminants. Paris, France, 1-2 décembre 1999, 274 p.
DESBULEUX H. La fécondité du bétail viandeux. Bull. Rech. Agron. Gembloux, 1985, 20, 107-132.
DUFRASNE I., GIELEN M., LIMBOURG P., VAN EENAEME C., ISTASSE L. Effects of a grazing period on performances of growing fattening bulls: comparison with a fattening system indoor. Anim. Sci., 1995, 60, 75-80.
DUMONT R., ROUX M., AGABRIEL J., TOURAILLE C., BONNEMAIRE J., MALTERRE C., ROBELIN J. Engraissement des vaches de réforme de race Charolaise. Facteurs de variation des performances zootechniques, de la composition tissulaire des carcasses et de la qualité organoleptique de la viande. Prod. Anim., 1991, 4, 271-286.
DUMONT R., ROUX M., TOURAILLE C., AGABRIEL J., MICOL D. Engraissement des vaches de réforme de race Charolaise. Effet d'un apport de tourteau de lin sur les performances d'engraissement et les propriétés physicochimiques et sensorielles de la viande. Prod. Anim., 1997, 10, 163-174.
FIEMS L.O., TRAEN F., DE CAMPENEERE S., VAN CAELENBERGH W., BOUCQUE CH.V. Carcass and meat quality of Belgian Blue double-muscled cows and bulls. In: van Arendonk J.A.M. (Ed.), Book of Abstracts of the 51st Annual Meeting of the European Association for Animal Production. The Hague, The Netherlands, 21-24 August 2000, 270.
HANSET R., MICHAUX C., DESSY-DOIZE C., BURTONBOY G. Studies on the 7 th rib cut in double-muscled and conventional cattle. Anatomical, histological and biochemichals aspects. In: King J.W.B., Menissier F. (Eds), Muscle hypertrophy of genetic origin and its use to improve beef production. Martinus Nijhoff Publisher: The Hague, 1982, 341-349.
HANZEN C., LAURENT Y., WARDE W.R. Comparaison of reproductive performance in belgian dairy and beef cattle. Theriogenology, 1994, 41, 1099-1114.
INSTITUT NATIONAL DE STATISTIQUE Agriculture 2001, recensement agricole et horticole au 15 mai 2000. Ministère des Affaires Economiques: Bruxelles, 2001, 242 p.
ITOH M., JOHNSON C.B., COSGROVE G.P., MUIR P.D., PURCHAS R.W. Intramuscular fatty acid composition of neutral and polar lipids for heavy-weight Angus and Simmental steers finished on pasture or grain. J. Sci. Food Agric., 1999, 79, 821-827.
MALTERRE C. Production de viande de vaches de réforme. In: Micol D. (Ed.), Production de Viande Bovine. Institut National de la Recherche Agronomique: Paris, 1986, 247-269.
MALTERRE C., ROBELIN J., AGABRIEL J., BORDES P. Engraissement des vaches de réforme de race Limousine. Prod. Anim., 1989, 2, 325-334.
MALTERRE C., JONES S.D.M. Meat Production from Heifers and Cull Cows. In: Jarrige R., Beranger C. (Eds.), World Animal Science, C Production-System Approach, 5 Beef Cattle Production. Elsevier: Amsterdam, 1992, 357-375.
MARTIN S., TORREELE G. L'appréciation de la qualité des carcasses bovines par la découpe du segment tricostal 7-8-9. Ann. Zootech., 1962, 11, 217-224.
MINET V., VAN EENAEME C., RASKIN P., DUFRASNE I., CLINQUART A., HORNICK J.L., DIEZ M., MAYPMBO P., BALDWIN P., BIENFAIT J.M., ISTASSE L. Stratégies d'engraissement du taurillon Blanc Bleu Belge culard. Performances, qualité des carcasses et de la viande, approche métabolique et bilan économique. Ministère des Classes Moyennes et de l'Agriculture - Administration Recherche et Développement (DG6): Bruxelles, 1996, 124 p.
MONIN G., Facteurs biologiques des qualités de la viande bovine. Prod. Anim., 1991, 4, 151160.
OUALI A., Conséquences des traitements technologiques sur la qualité de la viande. Prod. Anim., 1991a, 4, 195208.
OUALI A. Sensory quality of meat as affected by muscle biochemistry and modern technologies. In: Fiems L.O., Cottyn B.G., Demeyer D. (Eds.), Animal biotechnology and the quality of meat production. Elsevier: Amsterdam, 1991b, 85-105.
RENERRE M. Influence de facteurs biologiques et technologiques sur la couleur de la viande bovine. Bull. Tech. Cent. Rech. Zootec. Vet. Theix, 1986, 65, 41-45.
ROBELIN J., TULLOH N.M. Patterns of growth of cattle. In: Jarrige R., Beranger C. (Eds.), World Animal Science, C Production-System Approach, 5 Beef Cattle Production. Elsevier: Amsterdam, 1992, 111-129.
ROUX M., DUMONT R., AGABRIEL J., BONNEMAIRE J., MICOL D. Engraissement des vaches de réforme de race Charolaise. Effet d'une suralimentation protéique sur les performances d'engraissement et les caractéristiques physico-chimiques musculaires. Prod. Anim., 1993, 6, 237-248.
SCHWARZ F.J., ROPKE R., SCHAMS D., KIRCHGESSNER M. Effects of sex and growth on plasma concentration of growth hormone, insulin-like growth factor-I and insulin in fattening simmental cattle. J. Anim. Physiol. a. Anim. Nutr., 1992, 68, 263-271.
SHAHIN K.A., BERG R.T., PRICE M.A. Sex differences in carcass composition and tissue distribution in mature double muscled cattle. Can. J. Anim. Sci., 1986, 66, 625-636.
SINDIC M., BASTIAENS A., DEROANNE C. Qualité de la viande bovine: influence de la race, de la conformation et du régime alimentaire. In: Belgian Association for Méat Science and Technology (Ed.), Proceedings of Journée d'étude «La qualité de la viande bovine: mythe ou réalité?». Gembloux, 1993, 9.
TER MEULEN V.U., NORDBECK H., MOLNAR S. Untersuchungen zur Morphologie und Physiologie der Perirenalen Fettgewebes beim Kalb und der Einfluss der Umgebungstemperatur auf seine Funktion. 2. Mitteilung Methodik und Versuchsergebnisse. Z. Tierphysiol. Tierernähr. Futtermittelkd., 1975, 35, 144-163.
UYTTERHAEGEN L., CLAEYS E., DEMEYER D., LIPPENS M., FIEMS L.O., BOUCQUE C.V., VAN den VOORDE G., BASTIAENS A. Effects of double-muscling on carcass quality, beef tenderness and myobrillar protein degradation in belgian blue white bulls. Meat Sci., 1994, 38, 255 267.
VAN EENAEME C., MINET V., RASKIN P., DUFRASNE I., CLINQUART A., HORNICK J.L., DIEZ M., MAYOMBO P., BALDWIN P., ISTASSE L., Technical data on Belgian Blue double muscled bulls. In: Ministry of Small Enterprises, Traders and Agriculture - Recherche and Development, Ministry of Région Wallonne - Directorate General of Agriculture, University of Liège-Faculty of Veterinary Medicine - Nutrition (Eds.), Belgian Blue Bulls. Their management for growing and finishing. An assessment of their performance and of carcass and meat quality. Presses de la Faculté de Médecine Vétérinaire de l'Université de Liège: Liège, 1997, 23-40.