Abstract :
[nl] aar aanleiding van enkele uitbraken van botulisme bij melkvee in België gedurende de laatste jaren
worden in dit artikel de voedselveiligheidsaspecten die daaraan verbonden zijn nader besproken evenals
de maatregelen die kunnen genomen worden op het melkveebedrijf en in de voedselketen ter vrijwaring
van de blootstelling van de consument aan eventuele gezondheidsrisico’s. Uit een kwalitatieve risicoevaluatieis
gebleken dat het risico op overdracht van botulismetoxinen via verwerkte melk naar de consument
zeer laag is. De fecale contaminatie van de uier en melk door Clostridium botulinum sporen kan in
geval van type B daarentegen een risico op de ontwikkeling van botulisme bij gevoelige mensen vormen.
Bovendien kunnen in rauwe en laag verhitte melk- en zuivelproducten toxinen worden geproduceerd na
de ontkieming van deze sporen.
Publisher :
Faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Gent, Gent, Belgium
Scopus citations®
without self-citations
1