Abstract :
[en] Dietary management of type 2 diabetes is essential to improve glycaemic control et reduce risk of diabetes complications. Key recommendations for people with diabetes are largely similar to those for the general population. Overweight or obese diabetic persons should be supported with evidence-based treatments to achieve and maintain weight loss. A wide range of carbohydrate intakes are acceptable and diets with a low glycaemic index or low glycaemic load may be recommended, provided their composition is consistent with overall diet recommendations for dietary fibers, sugars, saturated fats and proteins. It is also important to consume minimally processed plant foods, such as whole grains, vegetables, whole fruits, legumes, while reducing the consumption of red and processed meats, sodium and sugar-sweetened beverages.
[fr] La prise en charge nutritionnelle du diabète de type 2 est essentielle afin d’améliorer l’équilibre glycémique et réduire le risque de complications liées au diabète. Les principales recommandations diététiques pour les personnes diabétiques sont largement comparables à celles prodiguées dans la population générale. Les sujets diabétiques en surpoids ou obèses devraient bénéficier de prises en charge validées pour obtenir et maintenir une perte de poids. Un apport en glucides très variable est autorisé, avec des aliments à charge glycémique faible, et une composition adéquate en fibres, sucres, acides gras saturés et protéines. Il est important de réduire la consommation d’aliments transformés et de favoriser les céréales complètes, les produits végétaux (fruits et légumes), tout en limitant l’apport en viandes, sel et boissons sucrées.
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