Unpublished conference/Abstract (Scientific congresses and symposiums)
La qualité des aliments d’origine animale : enseignements d’une expertise scientifique collective
Prache, Sophie; Adamiec, Camille; Astruc, Thierry et al.
2022Journées 3R (Rencontres autour des Recherches sur les Ruminants)
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Keywords :
Food Science; Food from animal origin; Meat; milk; poultry; pork; beef; aquaculture; food quality; food safety; nutrition; food chain
Abstract :
[fr] Cette synthèse dresse un bilan critique de l'état des connaissances sur la qualité des aliments d'origine animale selon les conditions de production de l’animal et de transformation des produits, y compris les attentes et comportements des consommateurs et les effets de la consommation des aliments sur la santé humaine. La qualité a été déclinée selon sept dimensions : sanitaires, commerciales, organoleptiques, nutritionnelles, technologiques, d’usage et d’image. Ces dernières recouvrent les dimensions éthiques, culturelles et environnementales associées à l'origine de l'aliment et à la manière dont il a été élaboré. Ce cadre permet de mettre en évidence les priorités accordées à ces différentes dimensions et d'identifier les antagonismes et synergies potentiels entre elles. Nous faisons un constat de priorité accordée aux dimensions commerciales de la qualité, notamment pour les produits standards. Cette priorité a fortement orienté la sélection génétique et les pratiques d’élevage dans toutes les filières. Elle a permis des gains quantitatifs considérables, mais souvent au détriment d'autres dimensions de la qualité. Des exemples emblématiques sont le poulet de chair standard, pour lequel la sélection sur la vitesse de croissance et le rendement en filet ont eu des conséquences délétères sur les propriétés organoleptiques, nutritionnelles et d'image, et le devenir des mâles dans la filière poules pondeuses et certaines filières laitières, qui ont fortement spécialisé leurs animaux. La qualité peut se construire mais aussi s’altérer tout au long de la chaîne alimentaire. Nous soulignons les facteurs et les périodes critiques, comme les pratiques d’élevage, notamment l'alimentation des animaux, les phases de pré-abattage et d'abattage, les pratiques de transformation et de formulation des aliments. Nous pointons certains facteurs qui créent des antagonismes entre différentes dimensions de la qualité, comme la castration des porcs mâles, la substitution des aliments d'origine marine par des aliments d'origine végétale chez les poissons, et l'utilisation des nitrites dans la transformation de la viande. Les recherches s’orientent vers les possibles compromis entre ces effets positifs et négatifs et/ou vers des solutions pour dépasser ces antagonismes. Il y a aussi des aliments qui valorisent des synergies entre différentes dimensions de la qualité et entre les phases de production et de transformation, notamment les indications géographiques. Les études d’épidémiologie nutritionnelle montrent des associations entre la consommation d'aliments d'origine animale et l'augmentation ou la diminution du risque de maladies chroniques ; elles ont permis de formuler des recommandations en matière de santé publique. Cependant, elles ne prennent pas encore en compte les conditions de production et de transformation, et nous pointons le besoin d’une meilleure connexion entre les communautés scientifiques à l’échelle de l’élevage, de la transformation, de la nutrition humaine et de l'épidémiologie pour combler cette lacune. Les besoins de recherche et les pistes d'action publique sont discutés.
[en] This article critically reviews the state of knowledge on the quality of animal-source foods according to animal production and food processing conditions, including consumer expectations-behaviours and the effects of consumption of animal-source foods on human health. Quality has been defined through seven core attributes: safety, commercial, sensory, nutritional, technological, convenience, and image. Image covers ethical, cultural and environmental dimensions associated with the origin of the food and the way it is produced and processed. This framework enables to highlight the priorities given to the different quality attributes. It also helps to identify potential antagonisms and synergies among quality attributes, between production and processing stages, and among stakeholders. Primacy is essentially given to commercial quality attributes, especially for standard-commodity animal-source foods. This primacy has strongly influenced genetic selection and farming practices in all livestock commodity chains and enabled substantial quantitative gains, although at the expense of other quality traits. Focal issues are the destructuration of chicken muscle that compromises sensory, nutritional and image quality attributes, and the fate of males in the egg and dairy sectors, which have heavily specialized their animals. Quality can be gained but can also be lost throughout the farm-to-fork continuum. Our review highlights critical factors and periods throughout animal production and food processing routes, such as on-farm practices, notably animal feeding, pre-slaughter and slaughter phases, food processing techniques, and food formulation. It also reveals on-farm and processing factors that create antagonisms among quality attributes, such as the castration of male pigs, the substitution of marine-source feed by plant-based feed in fish, and the use of sodium nitrite in meat processing. These antagonisms require scientific data to identify trade-offs among quality attributes and/or solutions to help overcome these tensions. There are also food products that value synergies between quality attributes and between production and processing phases, particularly Geographical Indications. Human epidemiological studies have found associations between consumption of animal-source foods and increased or decreased risk for chronic non-communicable diseases. These associations have informed public health recommendations. However, they have not yet considered animal production and food processing conditions. A concerted and collaborative effort is needed from scientists working in animal science, food process engineering, consumer science, human nutrition and epidemiology in order to address this research gap. Avenues for research and main options for policy action are discussed.
Disciplines :
Animal production & animal husbandry
Agriculture & agronomy
Food science
Environmental sciences & ecology
Veterinary medicine & animal health
Endocrinology, metabolism & nutrition
Author, co-author :
Prache, Sophie;  INRAE Université Clermont Auvergne Vetagro Sup, UMR1213 Herbivores, 63122 St-Genès-Champanelle, France
Adamiec, Camille;  MoISA, Université Montpellier, IRD, CIRAD, CIHEAM-IAMM, INRAE, Institut Agro, Montpellier, France
Astruc, Thierry;  INRAE, QuaPA, 63122 St-Genès-Champanelle, France
Baeza, Elisabeth;  INRAE, Université de Tours, BOA, 37380 Nouzilly, France
Bouillot, Pierre-Etienne;  AgroParisTech, 19 avenue du Maine, 75732 Paris Cedex 15, France
Clinquart, Antoine ;  Université de Liège - ULiège > Département de sciences des denrées alimentaires (DDA) > Technologie des denrées alimentaires ; Université de Liège - ULiège > Fundamental and Applied Research for Animals and Health (FARAH) > FARAH: Productions animales durables
Feidt, Cyril;  Université Lorraine, Usc340, UR AFPA, INRAE, 2, avenue Foret de Haye, TSA 40602, 54518 Vandoeuvre-les-Nancy, France
Fourat, Estelle;  MoISA, Université Montpellier, IRD, CIRAD, CIHEAM-IAMM, INRAE, Institut Agro, Montpellier, France
Gautron, Joël;  INRAE, Université de Tours, BOA, 37380 Nouzilly, France
Girard, Agnès;  INRAE, LPGP, 35000 Rennes, France
Guillier, Laurent;  Anses, Risk assessment department, 94701 Maisons-Alfort, France
Kesse-Guyot, Emmanuelle;  Sorbonne Paris Nord University, Inserm, Inrae, Cnam, Nutritional Epidemiology Research Team (EREN), Epidemiology and Statistics Research Center–University of Paris (CRESS), 93017 Bobigny, France
Lebret, Bénédicte;  PEGASE, INRAE, Institut Agro, 35590 St-Gilles, France
Lefevre, Florence;  INRAE, LPGP, 35000 Rennes, France
Le Perchec, Sophie;  INRAE, DIPSO, 35042 Rennes, France
Martin, Bruno;  INRAE Université Clermont Auvergne Vetagro Sup, UMR1213 Herbivores, 63122 St-Genès-Champanelle, France
Mirade, Pierre-Sylvain;  INRAE, QuaPA, 63122 St-Genès-Champanelle, France
Pierre, Fabrice;  Toxalim, Research Centre in Food Toxicology, Toulouse University, INRAE UMR 1331, ENVT, INP-Purpan, UPS, 31300 Toulouse, France
Raulet, Mégane;  DEPE, INRAE, 147, rue de l’Université, 75338 Paris Cedex 07, France
Rémond, Didier;  Université Clermont Auvergne, INRAE, UNH, 63000 Clermont-Ferrand, France
Sans, Pierre;  Université de Toulouse, INRAE, UR PSAE, ENVT, 31076 Toulouse, France
Souchon, Isabelle;  INRAE, Avignon Université, SQPOV, 84000 Avignon, France
Santé-Lhoutellier, Véronique;  INRAE, QuaPA, 63122 St-Genès-Champanelle, France
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Language :
French
Title :
La qualité des aliments d’origine animale : enseignements d’une expertise scientifique collective
Alternative titles :
[en] Quality of animal-source foods: lessons from a collective scientific expertise
Publication date :
07 December 2022
Number of pages :
12
Event name :
Journées 3R (Rencontres autour des Recherches sur les Ruminants)
Event place :
Paris, France
Event date :
7 & 8 déc. 2022
By request :
Yes
Audience :
International
Peer reviewed :
Peer reviewed
Funders :
FranceAgriMer [FR]
Ministère de l'Agriculture et de la Souveraineté alimentaire [FR]
Funding text :
This work was carried out with funds from the French Ministry of Agriculture and Food (agreement No 2017-424-2102316438) and the FranceAgriMer agency (agreement No 181911).This work is part of the collective scientific expertise on the ?Quality of animal-derived foods according to animal production and food processing conditions? that was carried out by INRAE at the request of the French ministry responsible for Agriculture and Food, in cooperation with the agency FranceAgriMer. This work was carried out with funds from the French Ministry of Agriculture and Food (agreement No 2017-424-2102316438) and the FranceAgriMer agency (agreement No 181911). This article is part of a supplement entitled ?Quality of animal-source foods?, supported by the French National Research Institute for Agriculture, Food, and Environment ? INRAE.
Available on ORBi :
since 31 March 2023

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