[en] Agriculture is a backbone of economy in Rwanda. Even if the sector faces environmental challenges, people still depend on it for subsistence and income. Essentially, there is an urgent need of coping and mitigation strategies to shocks. We used the fifth integrated household living conditions survey (EICV 5) cross sectional data collected from October 2016 to October 2017 by the National Institute of Statistics of Rwanda (NISR). The study used a sample size of 3,081 rural farm households, descriptive statistics were computed to describe the main socioeconomic characteristics of the small-scale farmers in rural Rwanda and the independent samples T test was performed to compare means between exposed and non-exposed farmers to environmental risks. Results revealed that some farmers have been exposed to environmental risks and even more affected by impact born from shocks like destructive rains (60.2 per cent), mountain slides (22 per cent) and floods (4.8 per cent). Except for total household consumption expenditures, no significant difference was observed between exposed and non-exposed farmers in terms of crop production, land size, livestock and farm expenditures. Results from econometric analysis identified the age, livestock, farm output, land consolidation, land tenure and farm expenses as the main factors affecting the farmers’exposure to environmental risks. From these finding, farmers should be trained on environmental risks, their effects, as well as the farming practices to cope with them. [fr] L'agriculture est l'épine dorsale de l'économie du Rwanda. Même si le secteur est confronté à des défis environnementaux, les gens en dépendent toujours pour leur subsistance et leurs revenus. Il existe essentiellement un besoin urgent de stratégies d'adaptation et d'atténuation des chocs. Nous avons utilisé les données transversales de la cinquième enquête intégrée sur les conditions de vie des ménages (EICV 5) collectées d'octobre 2016 à octobre 2017 par l'Institut National des Statistiques du Rwanda (NISR). L'étude a utilisé un échantillon de 3.081 ménages agricoles ruraux. Des statistiques descriptives, le test d'échantillons indépendants et l’analyse économétrique sont les méthodes d’analyse. Les résultats ont révélé que certains agriculteurs ont été exposés à des risques environnementaux et encore plus touchés par l'impact de chocs tels que les pluies destructrices (60,2 %), les glissements des terres (22 %) et les inondations (4,8 %). À l'exception des dépenses totales de consommation des ménages, aucune différence significative n'a été observée entre les agriculteurs exposés et non exposés en termes de production agricole, de superficie des terres cultivées, de bétail et de dépenses agricoles. Les résultats de l'analyse économétrique ont identifié l'âge, le bétail, la production agricole, la consolidation des terres, le régime foncier et les dépenses agricoles comme les principaux facteurs déterminant l'exposition des agriculteurs aux risques environnementaux. A partir de ces constats, les agriculteurs devraient être formés sur les risques environnementaux, leurs effets, ainsi que les pratiques agricoles pour y faire face.