Abstract :
[en] The bacteriological quality of smoked game meat in Lubumbashi has not been studied much to date. The present study focused on the analysis of 182 samples of smoked game meat from three species, Syncerus caffer (n = 63), Phacochoerus aethiopicus (n = 60) and Sylvicapra grimmia (n = 59), sold at retail outlets in Lubumbashi. The isolation of Escherichia coli from 81.3% of samples (mean 4.87 ± 0.6 log10 CFU.g-1 of sample) confirms significant faecal contamination of smoked game meat. The study has determined by culture prevalences of 0.0%, 4.3% [CI95% 1.4-7.4], 3.8% [CI95% 1.1-6.6] and 14.2% [CI95% 9.2-19.4] respectively for Shiga toxigenic Escherichia coli (STEC), Salmonella spp., Campylobacter jejuni and Campylobacter coli. Using Polymerase Chain Reaction, these prevalences were of 2.2% [IC95% 0.1-4.3], 6.0% [IC95% 2.6-9.5], 3.8% [IC95% 1.1-6.6] and 15.9% [IC95% 10.6-21.3] respectively for STEC, Salmonella spp., C. jejuni and C. coli. Syncerus caffer was established as a potential vehicle of STEC carrying stx1 gene (3.2%), stx2 gene (1.6%) and the combination of stx2 and eae genes (1.6%). On the basis of these data, we suggested the need for developing monitoring plans of the production, preparation, handling and distribution of smoked game meat in Lubumbashi.
[fr] La qualité bactériologique de la viande boucanée de gibier n’était pas bien connue à Lubumbashi jusqu’à présent. Pour cette étude, 182 échantillons de viande boucanée provenant de trois espèces de gibier, à savoir Syncerus caffer (n = 63), Phacochoerus aethiopicus (n = 60) et Sylvicapra grimmia (n = 59) ont été achetés au détail dans les marchés de Lubumbashi et analysés. Le dénombrement de Escherichia coli (en moyenne 4,87 ± 0,6 log10 CFU.g-1 d’échantillon) dans 81,3 % d’échantillons montre une contamination fécale significative de viandes boucanées de gibier. Pour l’ensemble de l’échantillonnage, nous avons déterminé par culture des prévalences de 0,0 %, 4,3 % [IC95 % 1,4-7,4], 3,8 % [IC95 % 1,1-6,6] et 14,2 % [IC95 % 9,2-19,4] respectivement pour Escherichia coli producteur de Shiga toxine (STEC), Salmonella spp., Campylobacter jejuni and Campylobacter coli. Par contre, à l’aide de la PCR (Polymerase Chain Reaction), ces prévalences ont été de 2,2 % [IC95 % 0,1-4,3], 6,0 % [IC95 % 2,6-9,5], 3,8 % [IC95 % 1,1-6,6] et 15,9 % [IC95 % 10,6-21,3] respectivement pour STEC, Salmonella spp., C. jejuni et C. coli. Syncerus caffer a été établi comme vecteur potentiel de STEC portant les gènes stx1 (3,2 %), stx2 (1,6 %) et la combinaison des gènes stx2 et eae (1,6 %). Sur base de ces données, nous avons suggéré la nécessité de développer des plans de surveillance pour la production, la préparation et la distribution des viandes boucanées de gibier à Lubumbashi.
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