Article (Scientific journals)
Obésité et carences préopératoires
DE FLINES, Jenny; BRUWIER, Laurent; DE ROOVER, Arnaud et al.
2013In Nutrition Clinique et Metabolisme, 27 (2), p. 82-86
Peer Reviewed verified by ORBi
 

Files


Full Text
1-s2.0-S098505621200091X-main.pdf
Publisher postprint (262.38 kB)
Download

All documents in ORBi are protected by a user license.

Send to



Details



Keywords :
Micronutriments ;; Déficiences nutritionnelles; Chirurgie bariatrique ;; Micronutrient;; Nutritional deficiencies; Bariatric surgery;
Abstract :
[fr] Les carences nutritionnelles sont considérées comme rares au sein de la population occidentale compte tenu de la pléthore alimentaire actuelle. Cependant, en raison d’une alimentation riche en énergie mais pauvre du point de vue nutritionnel (pauvre en protéines, vitamines, minéraux et fibres), des déficiences nutritionnelles en vitamines et minéraux sont fréquemment rapportées chez le sujet obèse. De plus, la chirurgie bariatrique constitue actuellement le traitement le plus efficace de l’obésité morbide, mais une carence en micronutriments représente un problème important dans les suites de la chirurgie, contribuant dès lors à aggraver les carences préexistantes. Dans ce travail, nous envisageons la prévalence des carences nutritionnelles du sujet avec obésité morbide avant chirurgie bariatrique, les conséquences cliniques de ces déficiences et les recommandations pratiques qu’il convient d’appliquer chez ce type de patients.
[en] It is a common belief that nutritional deficiencies are rare in the Western world due to a wide variety of food supply. However, obese people usually consume dense-energy food but of poor nutritional value that lacks proteins, vitamins, minerals and fiber; consequently, a high prevalence of micronutrient deficiencies in obese subjects has been reported. Moreover, bariatric surgery has been proven the most effective treatment of morbid obesity, but micronutrient deficiency following bariatric surgery is a major concern, worsening pre-operative nutritional deficiencies. In this article, we reviewed the litterature and highlighted the prevalence of nutritional deficiencies in the morbidly obese population prior to bariatric surgery, clinical consequences of these deficiencies and practical recommendations for these subjects.
Disciplines :
Endocrinology, metabolism & nutrition
Author, co-author :
DE FLINES, Jenny ;  Centre Hospitalier Universitaire de Liège - CHU > Diabétologie,nutrition, maladies métaboliques
BRUWIER, Laurent
DE ROOVER, Arnaud ;  Centre Hospitalier Universitaire de Liège - CHU > Chirurgie abdominale- endocrinienne et de transplantation
PAQUOT, Nicolas ;  Centre Hospitalier Universitaire de Liège - CHU > Diabétologie,nutrition, maladies métaboliques
Language :
French
Title :
Obésité et carences préopératoires
Alternative titles :
[en] Obesity and pre-operative nutritional deficiences
Publication date :
June 2013
Journal title :
Nutrition Clinique et Metabolisme
ISSN :
0985-0562
eISSN :
1768-3092
Publisher :
Elsevier Science
Volume :
27
Issue :
2
Pages :
82-86
Peer reviewed :
Peer Reviewed verified by ORBi
Available on ORBi :
since 14 July 2013

Statistics


Number of views
325 (20 by ULiège)
Number of downloads
768 (13 by ULiège)

Scopus citations®
 
4
Scopus citations®
without self-citations
3
OpenCitations
 
2

Bibliography


Similar publications



Contact ORBi