Abstract :
[en] One of the most known disadvantages of the technique of lagoon is the generation of smells, often associated with the presence of hydrogen sulfide (H2S), itself generated by the process of sulfate-reduction. In this paper, we have built a stoichiometric model of sulfate-reduction by providing balanced equations against the elements, electrons, charge and energy.
In our model, sulfate acts as an electron acceptor and organic compounds such as lactate, propionate, butyrate, ethanol and acetate are in turn sources of carbon and electron donors. This model allows to quantify the production of sulfide and predicts the variation of alkalinity during the process of sulfate-reduction.
[fr] Un des inconvénients les plus connus de la technique du lagunage est la génération d’odeurs, souvent associées à la présence de sulfure d’hydrogène (H2S), lui-même engendré par le processus de sulfato-réduction. Dans cet article, nous avons construit un modèle stoechiométrique de la sulfato-réduction en proposant des équations équilibrées vis-à-vis des éléments, des électrons, des charges et de l’énergie. Dans notre modèle, le sulfate agit comme accepteur d’électrons et les composés organiques tels le lactate, le propionate, le butyrate, l’éthanol et l’acétate constituent quant à eux des sources de carbone et de donneurs d’électrons. Ce modèle permet de quantifier la production des sulfures et de prévoir la variation de l’alcalinité du milieu pendant le processus de sulfato-réduction.
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