Article (Périodiques scientifiques)
Household bushmeat consumption in Brazzaville, the Republic of the Congo.
Mbete, Roger Albert; Banga-Mboko, Henri; Racey, Paul et al.
2011In Tropical Conservation Science, 4 (2), p. 187-202
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Mots-clés :
Bushmeat; Flavor; Fodd habits; Brazzaville
Résumé :
[en] Wildlife meat is an important source of animal protein for rural and urban populations in Congo. Quantitative and qualitative surveys on the consumption of bushmeat were undertaken in Brazzaville in 2006, in about 1,050 urban households. The main objective was to establish the profiles of consumers and of species concerned. The results showed that 88.3% of the surveyed households consumed bushmeat. Their average size was 5.7 ± 3.2 persons. The average monthly income of an urban consumer with a permanent job was 98,334 (US$197) ± 84,306 (US$169) FCFA. It appeared that households preferred to consume bushmeat for two major reasons: the taste or flavor (67.8%) and food habits (14.7%). Meat from mammals was preferred, the top three orders of this class being artiodactyls (48.3%), rodents (28.3%), and primates (13.0%). Some of them are listed as threatened in Congo Brazzaville and are included in the IUCN Red List. The results showed that in Brazzaville, bushmeat consumption remains important and is determined by socio-economic parameters. The promotion of game farming, and breeding of domestic species such as poultry and fish, in the Brazzaville suburbs could help to meet Congolese demand for bushmeat.
Disciplines :
Sciences de l’environnement & écologie
Auteur, co-auteur :
Mbete, Roger Albert
Banga-Mboko, Henri
Racey, Paul
Mfoukou-Ntsakala, André
Nganga, Innocent
Vermeulen, Cédric ;  Université de Liège - ULiège > Forêts, Nature et Paysage > Laboratoire de Foresterie des régions trop. et subtropicales
Doucet, Jean-Louis  ;  Université de Liège - ULiège > Forêts, Nature et Paysage > Laboratoire de Foresterie des régions trop. et subtropicales
Hornick, Jean-Luc  ;  Université de Liège - ULiège > Département de productions animales > Nutrition des animaux domestiques
Leroy, Pascal ;  Université de Liège - ULiège > Sciences agronomiques > Entomologie fonctionnelle et évolutive
Langue du document :
Anglais
Titre :
Household bushmeat consumption in Brazzaville, the Republic of the Congo.
Date de publication/diffusion :
2011
Titre du périodique :
Tropical Conservation Science
ISSN :
1940-0829
Maison d'édition :
Sage
Volume/Tome :
4
Fascicule/Saison :
2
Pagination :
187-202
Peer reviewed :
Peer reviewed vérifié par ORBi
Disponible sur ORBi :
depuis le 07 juillet 2011

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