Article (Scientific journals)
Le regime alimentaire chez le patient diabetique de type 2
Paquot, Nicolas
2005In Revue Médicale de Liège, 60 (5-6, May-Jun), p. 391-4
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Keywords :
Diabetes; Nutrition; Diet therapy; Glycaemic index; Monounsaturated fatty acids
Abstract :
[en] The goal of medical nutrition therapy in type 2 diabetic patients is to achieve optimal metabolic control of blood glucose levels as well as of other cardiovascular risk factors, such as the the lipid profile. Carbohydrate and monounsaturated fat together should provide 60-70% of energy intake. The monounsaturated fat content should be individualized according to the metabolic profile and the habits of the patient. The use of low-glycaemic index foods may be recommended. Less than 10% of energy intake should be derived from saturated fats. Diabetic patients with LDL cholesterol > or = 100 mg/dl may benefit from lowering saturated fat intake to < 7% of energy intake.
[fr] La prise en charge nutritionnelle du patient diabétique de type 2 constitue une étape essentielle de son traitement et s’inscrit de plus dans une prise en charge globale du risque vasculaire. Une réduction de l’apport calorique, avec une perte de 5 à 10 % du poids de départ, constitue un objectif raisonnable chez les sujets avec excès pondéral qui représentent plus de 80 % des patients. Les glucides et les acides gras monoinsaturés doivent constituer 60 à 70 % de l’apport calorique journalier. Une prescription diététique personnalisée établira la proportion glucides/lipides monoinsaturés pour permettre de tenir compte des goûts et des habitudes du patient. L’utilisation de glucides à index glycémique bas doit être favorisée. Les lipides saturés ne devraient pas excéder 10 % de l’apport énergétique total, voire même 7% chez les patients avec un niveau de LDL cholestérol ≥ 100 mg/dl
Disciplines :
Endocrinology, metabolism & nutrition
Author, co-author :
Paquot, Nicolas ;  Université de Liège - ULiège > Services généraux (Faculté de médecine) > Relations académiques et scientifiques (Médecine)
Language :
French
Title :
Le regime alimentaire chez le patient diabetique de type 2
Alternative titles :
[en] Diet and Nutrition Principles in Type 2 Diabetes
Publication date :
2005
Journal title :
Revue Médicale de Liège
ISSN :
0370-629X
eISSN :
2566-1566
Publisher :
Université de Liège. Revue Médicale de Liège, Liège, Belgium
Volume :
60
Issue :
5-6, May-Jun
Pages :
391-4
Peer reviewed :
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Additional URL :
Available on ORBi :
since 09 May 2011

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