Abstract :
[en] The goal of medical nutrition therapy in type 2 diabetic patients is to achieve optimal metabolic control of blood glucose levels as well as of other cardiovascular risk factors, such as the the lipid profile. Carbohydrate and monounsaturated fat together should provide 60-70% of energy intake. The monounsaturated fat content should be individualized according to the metabolic profile and the habits of the patient. The use of low-glycaemic index foods may be recommended. Less than 10% of energy intake should be derived from saturated fats. Diabetic patients with LDL cholesterol > or = 100 mg/dl may benefit from lowering saturated fat intake to < 7% of energy intake.
[fr] La prise en charge nutritionnelle du patient diabétique
de type 2 constitue une étape essentielle de son traitement
et s’inscrit de plus dans une prise en charge globale du risque
vasculaire. Une réduction de l’apport calorique, avec une perte
de 5 à 10 % du poids de départ, constitue un objectif raisonnable
chez les sujets avec excès pondéral qui représentent plus
de 80 % des patients. Les glucides et les acides gras monoinsaturés
doivent constituer 60 à 70 % de l’apport calorique journalier.
Une prescription diététique personnalisée établira la
proportion glucides/lipides monoinsaturés pour permettre de
tenir compte des goûts et des habitudes du patient. L’utilisation
de glucides à index glycémique bas doit être favorisée. Les
lipides saturés ne devraient pas excéder 10 % de l’apport énergétique
total, voire même 7% chez les patients avec un niveau
de LDL cholestérol ≥ 100 mg/dl
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