Article (Scientific journals)
Caractéristiques et facteurs d'influence de la quantité et de la qualité du colostrum bovin
Hanzen, Christian
2024In Bulletin des GTV, 114, p. 21-31
Peer Reviewed verified by ORBi
 

Files


Full Text
2024 Hanzen quantite qualite et facteurs colostrum.pdf
Author postprint (12.97 MB)
Download

All documents in ORBi are protected by a user license.

Send to



Details



Keywords :
Colostrum, vache, quantité, qualité
Abstract :
[fr] Par colostrogenèse, il faut entendre la phase de synthèse du colostrum et sur le plan immunologique, la phase de passage des immunoglobulines du sang de la mère vers la sécrétion mammaire. Le colostrum se définit classiquement comme le produit de la première traite suivant la parturition. Il renferme plus d’une centaine de facteurs qui influencent l’immunité et la croissance du nouveau-né. La quantité et la qualité du colostrum dépendent de facteurs multiples, inhérents à l’animal (race, type, âge, pathologies…) et/ou à son environnement (saison, alimentation, gestion du tarissement et du prélèvement…). En pratique, la nature de ces facteurs d’influence en rende relativement difficile le contrôle. Une attention plus particulière peut néanmoins être donnée sur la gestion du tarissement et les conditions de prélèvement du colostrum.
[en] Colostrogenesis refers to the phase of colostrum synthesis and, immunologically speaking, to the passage of immunoglobulins from the mother's blood into the mammary secretion. Colostrum is classically defined as the product of the first milking after parturition. It contains over a hundred factors that influence the immunity and growth of the newborn. The quantity and quality of colostrum depend on multiple factors, inherent to the animal (breed, type, age, pathologies...) and/or its environment (season, feed, management of drying off and collection...). In practical terms, it has to be said that the nature of these influencing factors makes them relatively difficult to control in practice. Particular attention should nevertheless be paid to the management of dry-off and the conditions under which it is taken.
Disciplines :
Veterinary medicine & animal health
Author, co-author :
Hanzen, Christian  ;  Université de Liège - ULiège > Département d'Enseignement et de Clinique des animaux de Production (DCP)
Language :
French
Title :
Caractéristiques et facteurs d'influence de la quantité et de la qualité du colostrum bovin
Publication date :
2024
Journal title :
Bulletin des GTV
ISSN :
0399-2519
Publisher :
Société nationale des Groupements techniques vétérinaires (SNGTV), Paris, France
Special issue title :
Dossier colostrum : viser la meilleure ordonnée à l'origine
Volume :
114
Pages :
21-31
Peer reviewed :
Peer Reviewed verified by ORBi
Available on ORBi :
since 28 August 2024

Statistics


Number of views
56 (4 by ULiège)
Number of downloads
30 (1 by ULiège)

Bibliography


Similar publications



Contact ORBi