Unpublished conference/Abstract (Scientific congresses and symposiums)
Food by-products, opportunities to create new packaging
Richel, Aurore
2024B-Resilient Training for Clusters n°2: Food by-products, opportunities to create new packaging
 

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Keywords :
agri-food by-products; bioplastics; circular economy; biomass; food packaging
Abstract :
[en] The by-products of the agri-food industry represent a wide range of underutilized organic matrices. Among these by-products, whose nature and quantity vary depending on geographical regions, production processes, and other factors (including seasonal ones), we find residues from the processing of cereals (straw, etc.), pseudo-cereals (e.g., quinoa straw), fruit and vegetable processing industries (peels, seeds, etc.), oilseed and proteinaceous material conversion industries, etc. These by-products are characterized by different chemical compositions, the understanding of which is a prerequisite to better target relevant opportunities for valorization from a techno-economic perspective. In this regard, this presentation illustrates which agri-food by-products are most suitable for valorization in the field of materials (specifically as food packaging). Various conversion techniques and processes are illustrated, along with applications (bio-sourced biodegradable, non-biodegradable, edible packaging, active and intelligent packaging). An analysis of recommendations proposed by the scientific community is presented, as well as a discussion of the importance of artificial intelligence in this research field.
[fr] Les sous-produits de l'agroalimentaire représentent une large gamme de matrices organiques sous-exploitées. Parmi ces sous-produits, dont la nature et la quantité varient en fonction des régions géographiques, du procédé de production et d'autres facteurs (notamment saisonniers), on retrouve des résidus de la transformation de céréales (pailles, etc.), de pseudo-céréales (ex. pailles de quinoa), des industries de transformation des fruits et légumes (peaux, pépins, etc.), des industries de conversion des matières oléagineuses et protéagineuses, etc. Ces sous-produits se caractérisent par des compositions chimiques différentes, dont la connaissance est un prérequis afin de cibler au mieux des opportunités de valorisation pertinentes sur le plan techno-économique. À ce titre, cet exposé illustre quels sont les sous-produits agroalimentaires les plus adéquats pour une valorisation dans le domaine des matériaux (et plus spécifiquement comme emballages alimentaires). Les différentes techniques de conversion, et procédés, sont illustrées, au même titre que les applications (emballages biosourcés biodégradables, non biodégradables, mangeables, emballages actifs et intelligents). Une analyse des recommandations proposées par la communauté scientifique est proposée au même titre qu'une discussion de l'importance de l'intelligence artificielle dans ce domaine de recherche.
Disciplines :
Chemistry
Author, co-author :
Richel, Aurore  ;  Université de Liège - ULiège > Département GxABT > Chemistry for Sustainable Food and Environmental Systems (CSFES)
Language :
English
Title :
Food by-products, opportunities to create new packaging
Publication date :
25 January 2024
Event name :
B-Resilient Training for Clusters n°2: Food by-products, opportunities to create new packaging
Event organizer :
Wagralim
Event place :
Belgium
Event date :
25 janvier 2024
By request :
Yes
Audience :
International
Development Goals :
12. Responsible consumption and production
9. Industry, innovation and infrastructure
17. Partnerships for the goals
Available on ORBi :
since 25 January 2024

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