Keywords :
Blood Glucose; Glycated Hemoglobin A; Hypoglycemic Agents; Insulin; Blood Glucose Self-Monitoring; Glycated Hemoglobin; Humans; Hypoglycemic Agents/therapeutic use; Insulin/therapeutic use; Postprandial Period; Quality of Life; Diabetes Complications/drug therapy; Diabetes Mellitus/drug therapy; Diabetes Mellitus, Type 2/drug therapy; Hyperglycemia/drug therapy; Hyperglycemia/prevention & control; Diabetes Complications; Diabetes Mellitus; Diabetes Mellitus, Type 2; Hyperglycemia; Medicine (all); General Medicine
Abstract :
[en] Postprandial hyperglycaemia (PPH) may sometimes be relegated to the background in the treatment of diabetic patients, while its control seems important if not essential to reach an adequate overall glycaemic control. PPH is correlated with glycated haemoglobin and diabetic complications. It is also identified as a cardiovascular risk factor. PPH's monitoring and adequate control are not only a therapeutic goal for diabetes itself but also for reducing associated adverse outcomes other than diabetic complications. PPH is related to the quality of life of patients. Continuous glucose monitoring allows a better appraisal of PPH. The use of new insulin formulations as ultra-fast insulins seems to be the better way to manage post-prandial blood glucose peaks.
[fr] L’hyperglycémie postprandiale (HGPP) peut parfois passer au second plan lors de la prise en charge globale du patient diabétique. Néanmoins, sa maîtrise est indispensable pour obtenir un équilibre glycémique global optimal. L’HGPP est corrélée à l’hémoglobine glyquée ainsi qu’aux complications du diabète. Elle semble également jouer un rôle par rapport au risque cardiovasculaire. Outre son intérêt dans la prise en charge thérapeutique du diabète proprement dit, l’HGPP doit être maîtrisée en raison de son lien avec d’autres conséquences médicales et de son impact négatif sur la qualité de vie des patients. Le monitoring continu du glucose permet une meilleure appréciation de l’HGPP. Les nouvelles insulines ultra-rapides paraissent être les molécules les plus adéquates pour réduire, au mieux et au plus vite, l’HGPP.
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