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Abstract :
[en] This reading aims to describe the importance of food packaging and innovative approaches in its design, structure, and material selection. Particularly, due to European incentives, the use of bio-sourced raw materials, especially by-products from the agri-food industry, as substitutes for fossil inputs, opens up new avenues for innovation. After reviewing various agri-food waste streams available in Wallonia, the presentation will focus on three examples (published by our research group), including the formulation of new food packaging. This includes the use of straws for the production of polycondensation-polymerizable monomers (furan-type) (example 1), the production of a pectin/starch blend (usable as stretchable films for protecting fruits and vegetables) by combining two residual polysaccharide-type streams (example 2), and the use of high-molecular-weight biomolecules obtained through supercritical fluid extraction for the design of edible packaging.
[fr] ette lecture vise à décrire l'importance de l'emballage alimentaire et les approches innovantes dans sa conception, sa structure et la sélection des matériaux. En particulier, en raison des incitations européennes, l'utilisation de matières premières biosourcées, notamment les sous-produits de l'industrie agroalimentaire, en remplacement des intrants fossiles, ouvre de nouvelles perspectives d'innovation. Après avoir examiné différents flux de déchets agroalimentaires disponibles en Wallonie, la présentation se concentrera sur trois exemples (publiés par notre groupe de recherche), comprenant la formulation de nouveaux emballages alimentaires. Cela inclut l'utilisation de pailles pour la production de monomères polycondensables (de type furanique) (exemple 1), la production d'un mélange pectine/amidon (utilisable comme films extensibles pour la protection des fruits et légumes) en combinant deux flux résiduels de type polysaccharide (exemple 2), et l'utilisation de biomolécules de poids moléculaire élevé obtenues par extraction en fluide supercritique pour la conception d'emballages comestibles.