Article (Scientific journals)
Les coopératives au Maroc, entre bricolage et développement rural : le cas des regroupements de fromage de chèvre de Chefchaouen
M'barki, Rayyane; Schmitz, Serge
2023In Belgeo, 2023 (1), p. 62626
Peer Reviewed verified by ORBi
 

Files


Full Text
belgeo-62626.pdf
Publisher postprint (561.53 kB) Creative Commons License - Attribution
Download

All documents in ORBi are protected by a user license.

Send to



Details



Keywords :
bricolage coopératif; fromage; Chefchaouen; Maroc; Développement rural; Coopératives
Abstract :
[fr] Les stratégies agricoles au Maroc accordent une attention particulière à l’élément humain et appuient l’agriculture solidaire pour promouvoir le développement rural. Dans ce cadre, l’État apporte un soutien technique, financier et commercial aux coopératives, ce qui a favorisé leur multiplication. Cependant, et malgré la réussite de plusieurs regroupements, certaines coopératives ont échoué ou fonctionnent en incohérence avec les principes de base des coopératives. Cet article explore ce bricolage coopératif qui ne correspond pas au concept promu par les instances internationales mais qui peut être un atout pour le renouvellement des sociétés et des économies rurales. L’analyse s’appuiera sur l’étude du cas du terroir du fromage de chèvre de Chefchaouen et repose sur une enquête menée auprès des acteurs agricoles au niveau régional et départemental, des acteurs de la filière, des habitants et des consommateurs.
[en] The agricultural strategies in Morocco are focused on the human element and support solidarity agriculture to promote rural development. In this context, they provide technical, financial, and commercial support to cooperatives, encouraging their multiplication. However, despite some success, several cooperatives have failed or are operating inconsistently with the basic principles and values. This article questions the cooperative bricolage that does not correspond to the image promoted by international bodies but can be an asset for the renewal of rural societies and economies. The analysis is based on the case of the goat cheese terroir of Chefchaouen, including surveys conducted among agricultural actors at the regional and departmental levels, actors of the sector, inhabitants, and consumers.
Research center :
Laplec
Lepur : Centre de Recherche sur la Ville, le Territoire et le Milieu rural - ULiège
Disciplines :
Human geography & demography
Author, co-author :
M'barki, Rayyane ;  Université de Liège - ULiège > Sphères
Schmitz, Serge  ;  Université de Liège - ULiège > Département de géographie > Service de géographie rurale (Laboratoire pour l'analyse des lieux, des paysages et des campagnes européennes LAPLEC) ; Université de Liège - ULiège > Sphères
Language :
French
Title :
Les coopératives au Maroc, entre bricolage et développement rural : le cas des regroupements de fromage de chèvre de Chefchaouen
Alternative titles :
[en] Local cooperatives in Morocco, between bricolage and rural development : the case of goat cheese groups in Chefchaouen
Publication date :
November 2023
Journal title :
Belgeo
ISSN :
1377-2368
eISSN :
2294-9135
Publisher :
BELGEO, Bruxelles, Belgium
Volume :
2023
Issue :
1
Pages :
62626
Peer reviewed :
Peer Reviewed verified by ORBi
Development Goals :
1. No poverty
5. Gender equality
8. Decent work and economic growth
11. Sustainable cities and communities
12. Responsible consumption and production
17. Partnerships for the goals
Available on ORBi :
since 23 November 2023

Statistics


Number of views
26 (5 by ULiège)
Number of downloads
16 (2 by ULiège)

Scopus citations®
 
1
Scopus citations®
without self-citations
1

Bibliography


Similar publications



Contact ORBi