Article (Scientific journals)
Toutes ces choses bizarres que les gens prennent comme nourriture. Poisson, cancer et consultations à Padoue au début des temps modernes
Droixhe, Daniel
2022In Archives Internationales d'Histoire des Sciences, 72, p. 52-76
Editorial Reviewed verified by ORBi Dataset
 

Files


Full Text
Droixhe AIHSc PDF.pdf
Author postprint (3.53 MB)
Download

All documents in ORBi are protected by a user license.

Send to



Details



Keywords :
cancer; nourriture; poisson; food; fish; temps modernes; early modern times; diétetique; diet; Galien; Galen; Italiie; Italy; Allemagne; Germany
Abstract :
[fr] Dans la Méthode thérapeutique à Glaucon, Galien consacre un chapitre aux "Causes et traitement du cancer et de l'léphantiasis". Concernant la diète, il écrit: "Parmi les poissons, donnez ceux de roche". Le présent article s'intéresse à cette prescription dans les consultations ayant trait au 'cancer" qui furent publiées à Padoue à l'aube des temps modernes. Le terme "cancer" et la localisation des organes affectés (sein, utérus, foie, narine, lèvre) sont expliqués en référence aux connaissances patho-physiologiques de l'époque. L'observation de Galien au sujet du "poisson de roche" est spécifiée dans son traité Sur les facultés des aliments et l'exclusion d'autres types de poissons est justifiée par leur nature "visqueuse". La seconde partie de l'article traite de cette question: le régime padouan pour le traitement du cancer était-il similaire à celui prescrit pour d'autres maladies? Parmi ces dernières sont mentionnées: l'arthrite, des perturbations liées aux organes reproducteurs, "les pierres aux reins ou à la vésicule", "le mal de tête avec tintement", etc. Le brochet, la daurade, le rouget sont au contraire considérés comme une alimentation sanitaire.
[en] In the Therapeutics, to Glaucon, Galen devotes a chapter to "The causes and treatment of cancer and elephantiasis". As for diet, he writes: "Give rockfish". This article deals with the dietary recommendations concerning "rockfish" in the consilia relating to "cancer" and which were published in Padua in early modern times. The term "cancer" and the localization of the organs which are affected (breast, uterus, liver, nostril, lip) are explained with reference to the patho-physiological knowledge of the time. Galen's statement about "rockfish" is specified in his On the Powers of Foods, and the exclusion of other fish is justified by their "viscous" nature. The second part of the article is devoted to this question: was the Paduan dietary regime for the treatment of cancer similar to that prescribed for other diseases? Among the latter are metnioend: arthritis, fisturbances linked with the reproductive organs, "stones in the kidneys and in the gall-bladder", "headache with tinnitus", etc. Pike, sea bream, red mullet are on the contrary considered to be healthy food.
Disciplines :
Oncology
Author, co-author :
Droixhe, Daniel ;  Université de Liège - ULiège > Département de langues et littératures romanes
Language :
French
Title :
Toutes ces choses bizarres que les gens prennent comme nourriture. Poisson, cancer et consultations à Padoue au début des temps modernes
Alternative titles :
[en] All the Odd Things People Pick uo for Food. Fish, Cancer and Paduan Consultations in Erealy Modern Times
Publication date :
August 2022
Journal title :
Archives Internationales d'Histoire des Sciences
ISSN :
0003-9810
eISSN :
2507-038X
Publisher :
Brepols, Turnhout, Belgium
Volume :
72
Pages :
52-76
Peer reviewed :
Editorial Reviewed verified by ORBi
Available on ORBi :
since 12 August 2022

Statistics


Number of views
78 (2 by ULiège)
Number of downloads
98 (2 by ULiège)

Bibliography


Similar publications



Contact ORBi