Evaluation of the Growth and the Nutritional Status of the Leaves and Roots of Moringa oleifera under the Influence of Organomineral Amendments in Humid Tropical Region
Moringa oleifera; cow dung; mineral fertilizers; organs; tropical humid
Abstract :
[en] This study aimed to evaluate the influence of organomineral fertilizer on the growth and mineral
composition of Moringa oleifera organs. The experiment included three doses of cow dung, three doses of mineral fertilizers and two doses combining mineral fertilizers and cow dung. Soil samples and samples of M. oleifera organs were analyzed. Results revealed the contribution of fertilizer to improve soil chemical properties, except pH. The best vegetative development was obtained with the dose of 125 kg of mineral fertilizers per hectare. However, the mineral composition of Moringa oleifera has been improved by the application of organic matter compared to mineral fertilizers. In the second year of harvest, the results showed that the young leaves of Moringa are rich in moisture and ash, whereas mature leaf, have high levels of lipid, cellulose and proteins compared to young leaves. In the context of poor nutrition, Moringa oleifera L. is a sustainable solution when grown organically.
Kasongo Lenge Mukonzo, Emery; Université de Lubumbashi - UNILU > Département de Gestion de Ressources Naturelles et Renouvelables, Sc Agronomiques > 2019
Language :
English
Title :
Evaluation of the Growth and the Nutritional Status of the Leaves and Roots of Moringa oleifera under the Influence of Organomineral Amendments in Humid Tropical Region
Alternative titles :
[fr] Evaluation de la croissance et de l'état nutritionnel des feuilles et des racines de Moringa Oleifera L. en fonction d'amendements organo-minéraux en région tropicale humide
Abou-Elezz, F.M.K., Sarmiento-Franco, L., Santos-Ricalde, R., Solorio-Sanchez, J.F., The nutritional effect of Moringa oleifera Lam. fresh leaves as feed supplement on Rhode Island Red hen egg production and quality (2012) Trop Anim. Health Prod, 44 (5), pp. 1035-1040
Aïssi, K.A., Hounto, O.A., Jonhson, R.C., Kplakatcha, S., Dougnon, T.V., Tchiakpe, E., Klotoe, J.R., Loko, F., Frequency deficiencies in trace elements and correlations with the degree of immunosuppression in people living with HIV in Cotonou (Benin) (2013) Int. J. Biosciences, 3 (4), pp. 58-67
Annongu, A., Karim, O.R., Toye, A.A., Sola-Ojo, F.E., Kayode, R.M.O., Badmos, A.H.A., Alli, O.I., Adeyemi, K.D., Geo-Assessment of Chemical Composition and Nutritional Evaluation of Moringa oleifera Seeds in Nutrition of Broilers (2014) J. Agr. Sci, 6, pp. 119-124
Araújo, C., Melo, E., Alves, V., Coelho, N., Moringa oleifera Lam. Seeds as a natural solid adsorbent for removal of Ag (I) in acqueous solutions (2010) Braz. J. Chem. Soc, 9 (21), pp. 1727-1732
Asaolu, V.O., Akinlade, J.A., Aderinola, O.A., Okewoye, A.J., Alalade, J.A., Performance of grazing West African Dwarf Goats on Moringa Multinutrient Block Supplemention (2012) Asian J. Anim. Sci, 6, pp. 263-277
Azouz, D.T., Lassoud, M., Effet de l'azote sur la cinématique d'absorption des éléments minéraux par la betterave à sucre (2014) Journée nationale sur la valorisation du résultat de la recherche dans le domaine des grandes cultures, p. 58. , Tunis
Boli, Z., Roose, E., Rôle de la jachère de courte durée dans la restauration de la productivité des sols dégradés par la culture continue en savane soudanienne humide Du Nord Cameroun (2000) La jachère en Afrique tropicale, pp. 149-154. , Floret Ch. & Pontanier R., eds. Paris: John Libbey Eurotext
Bouzoubâa, Z., Lhaj, A., Mimouni, A., (2009) Le silicium, le levier minéral indispensable pour une agriculture durable au Maroc, pp. 257-265. , Symposium international « Agriculture durable en région méditerranéenne
Bukar, A., Uba, A., Oyeyi, T.I., Antimicrobal profile of Moringa oleifera Lam (2010) Extracts against Mal. J. Microbiol, 2 (8), pp. 59-67
(2001) Les minéraux et oligoéléments, , Apports nutritionnels conseillés pour la population française 3ème Edition
Deblay, L., Effet de la fertilisation minérale azotée des prairies sur la valeur alimentaire de l'herbe et les performances des vaches laitières au pâturage (2000) Fourages, 164, pp. 421-436
Doré, T., (1992) Analyse par voie d'enquête de la variabilité des rendements et des effets précédents du pois protéagineux de printemps (Pisum sativum L.), p. 212. , Thèse de Doctorat, INA, Paris-Grignon
Ezzati, M., Lopez, D.L., Rodgers, A., Murray, C.J.L., Selected major rick factors and global and regional burden of disease (2002) Lancet J, 360, pp. 9343 and 1347-1360
(2011) Lait et produits laitiers, p. 261. , Deuxième édition
(2014) Deuxième conférence sur la mal nutrition, p. 7. , Rome, Italie
Fuglie, L.J., (2001) Combating malnutrition with Moringa, p. 4. , Development potential for Moringa products, Dar Es Salaam, Tanzanie
Ghebremichael, K., Gunaratna, K., Henrikson, H., Burmer, H., Dalhamar, G., A simple purification and activity assay for the coagulant protein from Moringa oleifera seed (2005) Water Res, 32 (11), pp. 2338-2344
Glover-Amengor, M., Mensah, F., Nutritional evaluation of Moringa oleifera leaves using three drying methods (2012) J. Res. Biol, 2 (5), pp. 469-473
Grechi, I., (2004) Etude des règles de répartition des assimilats au sein au sein d'une vigne pour différents niveaux d'offre en ressources carbonatées et azotées, p. 55. , Mémoire inédit, Faculté d'œnologie, Université de Bordeaux II, France
Havlin, J.L., Beaton, J.D., Tisdale, S.L., Nelson, W.L., (2005) Soil Fertility and Fertilizers: An Introduction to Nutrient Management, , Pearson Education Inc., Upper Saddle River, New Jersey 07458
Hien, V., Sédogo, P.M., Lompo, F., (1994) Gestion de la fertilité des sols au Burkina Faso. Bilan et perspectives pour la promotion de systèmes agricoles durables dans la zone soudano-sahélienne, , Rome: FAO, 47-59
Kaho, F., Yemefack, M., Fenjio-Teguefouet, P., Tchantchaoung, Effet combiné des feuilles de Tithonia diversifolia et des engrais inorganiques sur les rendements du maïs et les propriétés d'un sol ferralitique au centre du Cameroun (2011) Tropicultura, 29 (1), pp. 39-45
Kasongo, L.M.E., Banza, M.J., Evaluation de la réponse du soja aux doses croissantes d'un compost à base de Tithonia diversifolia sur un sol fortement altéré (2015) Int. J. Innov. Applied Stud, 11, pp. 273-281
Kasongo, L.M.E., Mulembo, M.T., Tshipaya, M.P., Mukalay, M.J., Useni, S.Y., Mazinga, K.M., Nyembo, K.L., Réponse de la culture de soja (Glycine max L. (Merril) à l'apport des biomasses vertes de Tithonia diversifolia (Hemsley) A. Gray comme fumure organique sur un Ferralsol à Lubumbashi (2013) R.D. Congo. J. Appl. Biosciences, 63, pp. 4727-4735
Kumari, P., Srivastava, S., Srivastava, M., Biosorption studies on shelled Moringa oleifera Lamarck power: Removal and recovery of arsenic from aqueous system (2006) Int. J. Miner. Processing, 78 (3), pp. 131-139
Lehner, A., (2014) La nutrition hydrique et minérale chez les plantes, p. 118. , Partie 1, Laboratoire de Glycobiologie et Matrice Extracellulaire Végétale, Université de Rouen
Malo, T., (2014) Effet de la fertilisation sur la croissance et la production de Moringa oleifera local et Moringa oloeifera PKM-1 dans la région des cascades, p. 49. , Mémoire inédit, Université Polytechnique de Bobo-Dioulasso, Ouagadougou, Burkina Faso
Millogo-Koné, H., Kinni, B.F., Yougbaré, Z., Yaro, M.B., Sawadogo, M., Etudes de la phytochimie et de l'activité antimicrobienne in vitro des feuilles de Moringa oleifera (Moringaceae) (2009) Institut de recherche en sciences de la santé, p. 16. , Université de Ouagadougou, Ouagadougou, Burkina-Faso
Morard, P., Vallès, V., Anglard, M.P., Assessment of availability of ions to plant roots from the determination of their chemical activity in nutrient solutions (2003) J. Plant Nutr, 10, pp. 539-551
Mpundu, M.M., Useni, S.Y., Mwamba, M.T., Kateta, M.G., Mwansa, M., Ilunga, K., Kamengwa, K.C., Nyembo, K.L., Teneurs en éléments traces métalliques dans les sols de différents jardins potagers de la ville minière de Lubumbashi et risques de contamination des cultures potagères (2013) J. Appl. Biosciences, 65, pp. 4957-4968
Njehoya, C.A., SaliB., Koawono, P.M.D., Hamadou, B., Evaluation du potentiel de germination de Moringa Oleifera dans la zone soudano-guinéenne du Cameroun (2014) J. Appl. Biosciences, 74, pp. 6141-6148
Nouman, W., Zubair, M., Siddiqui, M.T., Basra, S.M.A., Farooq, H., Gull, T., Biomass production and nutritional quality of Moringa oleifera as a field crop (2013) Turk. J. Agric. For, 37, pp. 410-419
Nyembo, K.L., Useni, S.Y., Chukiyabo, K.M., Tshomba, K.J., Ntumba, N.F., Muyambo, M.E., Kapalanga, K.P., Baboy, L.L., Rentabilité économique du fractionnement des engrais azotés en culture de maïs (Zea mays L.): Cas de la ville de Lubumbashi, sud-est de la RD Congo (2013) J. Appl. Biosciences, 65, pp. 4945-4956
Nyembo, K.L., Useni, S.Y., Mpundu, M.M., Bugeme, M.D., Kasongo, L.E., Baboy, L.L., Effets des apports des doses variées de fertilisants inorganiques (NPKS et Urée) sur le rendement et la rentabilité économique de nouvelles variétés de Zea mays L. à Lubumbashi, Sud-Est de la RD Congo (2012) J. Appl. Biosciences, 59, pp. 4286-4296
Ogbe, A.O., John, P.A., Proximate study, mineral and anti-nutrient composition of Moringa oleifra leaves harvested from Laia, Nageria: Potential beneits in poultry nutrition and health (2012) J. Microbiol. Biotechn. Food Sci, 1 (3), pp. 296-308
Omotesho, K.F., Sola-Ojo, F.E., Fayeye, T.R., Batatunde, R.O., Otunola, G.A., Aliy, T.H., The potential of Moringa tree for poverty alleviation and rural developpement: Review of evidences on usage and efficacy (2013) Int. J. Dev. Sustain, 2, pp. 799-813
Palada, M.C., Chang, L.C., (2003) Suggested Cultural Pratices for Moringa, , http/www.ardc.org/LC/indigenous/moringa.pdf, AVRDC International Cooperators' Guide
Pamo, T., Boukela, B., Tendonkeng, F., Kana, J.R., Tonfack, L.B., Momo, M.C.S., Influence de la fumure organique, du NPK et du mélange des deux fertilisants sur la croissance de Moringa oleifera Lam. Dans l'Ouest Cameroun (2002) Livest. Res. Rural Dev, 17, p. 3
Rigo, G., (2011) Secteur agricole et rural: Une priorité négligée en RDC, p. 2. , Ecocongo
Roose, E., (2007) Restauration de la productivité des sols tropicaux, p. 6. , Actes des JSIRAUF, Hanoi, 6-9 novembre 2007
Sauveur, S., Broin, M., (2010) Produire et transformer les feuilles de Moringa, p. 69. , Moringa news, Accra
(2004) La fertilisation des plantes ligneuses cultivées en contenant, p. 56. , Institut Québécois du Développement de l'Horticulture Ornemental. Québec, Canada
Sánchez-Martín, J., Beltran-Haredia, J., Peres, J.A., Improvement of the flocculation process in water treatment by using Moringa oleifera seeds extract (2012) Braz. J. Chem. Eng, 29 (3), pp. 495-501
Sodamade, A., Bolaji, O.S., Adeboye, O.O., Proximate analysis, mineral contents and functional properties of Moringa oleifera leaf protein concentrate (2013) J. Appl. Chem, 4, pp. 2278-5736
Tabourel-Tayot, F., (1997) Modélisation de la répartition des assimilats C et N d'une graminée pérenne (Festuca arundinacea Schreb.) pour différentes conditions de rayonnement et d'alimentation azotée, p. 246. , Thèse, Université Paris XI, Orsay
Tayeb, A., Persoons, E., (1994) Bases physiologiques et agronomiques de la production végétale, p. 24. , Hatier
Useni, S.Y., Kansanji, K.P., Nyembo, K.L., Chukiyabo, K.M., Kyungu, K., Tshomba, K.J., Muyambo, K.P., Mpundu, M.M., Utilisation de déchets humains recyclés pour l'augmentation de la production du maïs (Zea mays L) sur un ferrasol du sud-est de la RDC (2013) J. Appl. Biosciences, 66, pp. 5070-5081
Useni, S.Y., Mwamba, G., Mulembo, M.T., Katombe, B.M., Lwalaba, L.J., Lukangila, M.A.B., Lubobo, A.K., Baboy, L.B., Amelioration de la qualité des sols acides de Lubumbashi par l'application de sifferants niveaux de compost de fumiers de poule (2014) J. Appl. Biosciences, 77, pp. 6523-65533
Vallès, V., Bernadac, A., Bourrié, G., Morard, P., Ponoziovski, A., Prévision de la précipitation des phosphates dans des solutions nutritives contenant de l'EDTA par le modèle Végéact (1990) Agrokimia, 1, pp. 74-81
Vanisha, S.N., (2006) Potentiel nutritionnel des feuilles de Moringa: Une perspective indienne, p. 7. , Department of Foods and Nutrition, University of Baroda, New Delhi. Inde