Article (Scientific journals)
Les artisans semenciers, les harricots et leurs agents pathogènes, la biodiversité cultivée et la santé des plantes au coeur d'une identité professionnelle
Klaedtke, Stéphanie; Melard, François; Chable, Véronique et al.
2018In Études Rurales, 202 (Juillet-Décembre), p. 36-55
Peer Reviewed verified by ORBi
 

Files


Full Text
Klaedtke Melard Chable Stassart 2018er artisans semenciers.pdf
Publisher postprint (3.62 MB)
Request a copy

All documents in ORBi are protected by a user license.

Send to



Details



Keywords :
Santé des plantes; artisans semenciers; norme socio-technique; modes d’attachement; identité professionnelle; agroécologie; Plant health; artisanal seed companies; socio-technical norm; attachment modes; professional identity; agroecology
Abstract :
[fr] En se saisissant du cas d’une association d’artisans semenciers, les Croqueurs de carottes, cet article a pour objectif d’éclairer l’articulation entre gestion de la biodiversité cultivée et gouvernance de la santé des plantes par ces acteurs. Face à un règlement phytosanitaire européen interdisant la commercialisa- tion de semences de haricot porteuses d’un « organisme de quarantaine », les artisans semenciers défendent leurs pratiques qui consistent à «vivre avec» les maladies en les considérant comme partie intégrante de leur système de production. Par leurs efforts pour faire reconnaître leurs modes d’attachement aux maladies des plantes, ils ne font pas seulement valoir leurs pratiques de gestion, mais construisent et défendent aussi leur identité professionnelle.
[en] By exploring the case of an association of artisanal seed producers, Les Cro- queurs de Carottes, this paper sheds light on how these stakeholders intercon- nect management of crop biodiversity and governance of plant health. Faced with European phytosanitary regulations that prohibit the sale of bean seeds carrying “quarantine pests”, these artisanal seed producers defend their prac- tices, which consist of “living with” diseases by regarding them as an integral part of the production process. Through their efforts to gain recognition for their methods and acceptance of plant diseases, they are not only promoting their management practices, but are also building and asserting their profes- sional identity.
Disciplines :
Social & behavioral sciences, psychology: Multidisciplinary, general & others
Author, co-author :
Klaedtke, Stéphanie ;  Université de Liège - ULiège > DER Sc. et gest. de l'environnement (Arlon Campus Environ.) > Gouvernance de l'environnement
Melard, François  ;  Université de Liège - ULiège > Département des sciences sociales > Département des sciences sociales
Chable, Véronique;  INRA Centre Bretagne-Normandie > Unité mixte de recherche : Biodiversité, agroécologie et aménagement du paysage
Stassart, Pierre M ;  Université de Liège - ULiège > DER Sc. et gest. de l'environnement (Arlon Campus Environ.) > Gouvernance de l'environnement
Language :
French
Title :
Les artisans semenciers, les harricots et leurs agents pathogènes, la biodiversité cultivée et la santé des plantes au coeur d'une identité professionnelle
Alternative titles :
[en] Seed artisans, beans and their pathogens, cultivated biodiversity and plant health at the heart of a professional identity
Publication date :
July 2018
Journal title :
Études Rurales
ISSN :
0014-2182
Publisher :
Éditions de l'École des Hautes Études en Sciences Sociales, Paris, France
Special issue title :
Du vivant au social : les semences en question
Volume :
202
Issue :
Juillet-Décembre
Pages :
36-55
Peer reviewed :
Peer Reviewed verified by ORBi
Available on ORBi :
since 27 August 2018

Statistics


Number of views
169 (14 by ULiège)
Number of downloads
5 (3 by ULiège)

Scopus citations®
 
4
Scopus citations®
without self-citations
3
OpenCitations
 
5

Bibliography


Similar publications



Contact ORBi