Article (Périodiques scientifiques)
Optimization of Algerian Thymus fontanesii Boiss. & Reut essential oil extraction by electromagnetic induction heating
SID ALI; Brada, Moussa; Fauconnier, Marie-Laure et al.
2018In Natural Product Sciences, 24 (1), p. 71-78
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Mots-clés :
Thymus fontanesii; electromagnetic induction heating; essential oil; optimization; chemical composition; carvacrol
Résumé :
[en] The present study deals with the determination of optimal values of operating parameters such as the temperature of heating, the mass of the plant material and the volume of water leading to the best yield of electromagnetic induction (EMI) heating extraction of Algerian Thymus fontanesii essential oil. After an appropriate choice of the three critical variables, eight experiments leaded to a mathematical model as a first-degree polynomial presenting the response function (yield) in the relation to the operating parameters. From the retained model, we were able to calculate the average response, the different effects and their interactions. The maximum of essential oil recovery percentage relative to the initial mass of plant material was 1.69 %, and was obtained at (140 °C, 250 g and 4.5 L). The chemical composition of the Algerian T. fontanesii essential oil under the obtained optimal conditions (140 °C, 250 g and 4.5 L), determined by GC/MS and GC/FID, reveled of the presence of major components such as: carvacrol (70.6 ± 0.1 %), followed by p-cymene (8.2 ± 0.2 %).
Disciplines :
Chimie
Biologie végétale (sciences végétales, sylviculture, mycologie...)
Auteur, co-auteur :
SID ALI
Brada, Moussa;  Université Djilali Bounaama de Khemis-Miliana > Laboratoire de Valorisation des Substances Naturelles
Fauconnier, Marie-Laure  ;  Université de Liège - ULiège > Agronomie, Bio-ingénierie et Chimie (AgroBioChem) > Chimie des agro-biosystèmes
Kenne Kemene, Thierry ;  Université de Liège - ULiège > Agronomie, Bio-ingénierie et Chimie (AgroBioChem) > Chimie des agro-biosystèmes
Langue du document :
Anglais
Titre :
Optimization of Algerian Thymus fontanesii Boiss. & Reut essential oil extraction by electromagnetic induction heating
Date de publication/diffusion :
2018
Titre du périodique :
Natural Product Sciences
ISSN :
1226-3907
eISSN :
2288-9027
Maison d'édition :
Korean Society of Pharmacognosy, Seoul, Corée du Sud
Volume/Tome :
24
Fascicule/Saison :
1
Pagination :
71-78
Peer reviewed :
Peer reviewed
URL complémentaire :
Disponible sur ORBi :
depuis le 02 février 2018

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