Article (Périodiques scientifiques)
Study of the chemical composition of essential oils and floral waters of Cymbopogon citratus (DC.) Stapf (Poaceae) from Senegal
Diop, Serigne Mbacké; Guèye, Momar Talla; Ndiaye, Ibrahima et al.
2017In International Journal of Biological and Chemical Sciences, 11 (4), p. 1884-1892
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Mots-clés :
Cymbopogon citratus; essential oils; floral waters; geranial; neral
Résumé :
[en] This work aimed to study the chemical composition of essential oils and floral waters of Cymbopogon citratus (DC.) Stapf (Poaceae) from Senegal. The plants were collected in two different localities, Dakar and Kaolack. The extracts were obtained by steam distillation from both fresh and dried plants and analyses carried out by GC/FID and GC/MS. Oils from Dakar were dominated by geranial which represented 46.0-43.9%, neral 31.8-31.0%, myrcene 10.8-11.7% and geraniol 2.7-4.2% in the fresh and dried plants, respectively. Their floral waters contained mainly 44.6-41.4% geranial, 39.7-35.6% neral and 8.8-13.2% geraniol. The oils from Kaolack were characterized by geranial which constituted 49.5-44.5%, neral 33.3-31.2%, myrcene 7.2-9.6% and geraniol 4.3-6.1% in the fresh and dried plants, respectively. In their floral waters, it is identified 42.8-33.6% geranial, 38.4-27.6% neral and 12.5-24.5% geraniol. This original study revealed that both oils and floral waters of C. citratus from Senegal are characterized by geranial and neral whose repellent properties against mosquitoes are known.
Disciplines :
Biologie végétale (sciences végétales, sylviculture, mycologie...)
Chimie
Auteur, co-auteur :
Diop, Serigne Mbacké;  Institut de Technologie Alimentaire et Université Cheikh Anta Diop (Sénégal)
Guèye, Momar Talla;  Institut de Technologie Alimentaire (Sénégal)
Ndiaye, Ibrahima;  Université Cheikh Anta Diop (Sénégal)
Diop, Michel Bakar;  Université Gaston Berger (Sénégal)
Ndiaye, El Hadji Barka;  Institut de Technologie Alimentaire et Université Cheikh Anta Diop (Sénégal)
Thiam, Abdoulaye;  Institut de Technologie Alimentaire et Université Cheikh Anta Diop (Sénégal)
Fauconnier, Marie-Laure  ;  Université de Liège > Agronomie, Bio-ingénierie et Chimie (AgroBioChem) > Chimie des agro-biosystèmes
Lognay, Georges ;  Université de Liège > Agronomie, Bio-ingénierie et Chimie (AgroBioChem) > Chimie des agro-biosystèmes
Langue du document :
Anglais
Titre :
Study of the chemical composition of essential oils and floral waters of Cymbopogon citratus (DC.) Stapf (Poaceae) from Senegal
Date de publication/diffusion :
2017
Titre du périodique :
International Journal of Biological and Chemical Sciences
ISSN :
1991-8631
eISSN :
1997-342X
Maison d'édition :
International Formulae Group, Dschang, Cameroun
Volume/Tome :
11
Fascicule/Saison :
4
Pagination :
1884-1892
Peer reviewed :
Peer reviewed vérifié par ORBi
Intitulé du projet de recherche :
WBI-Sénégal n°2: Production d’huiles essentielles à partir de plantes locales: expérimentation, adaptation et diffusion de technologies
Organisme subsidiant :
WBI - Wallonie-Bruxelles International
Disponible sur ORBi :
depuis le 08 août 2017

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