Article (Scientific journals)
La nutrition de la personne âgée
ALLEPAERTS, Sophie; DE FLINES, Jenny; PAQUOT, Nicolas
2014In Revue Médicale de Liège, 69 (5-6), p. 244-250
Peer reviewed
 

Files


Full Text
4 ALLEPAERTS Nutri (7).pdf
Publisher postprint (167.56 kB)
Download

All documents in ORBi are protected by a user license.

Send to



Details



Keywords :
personne âgée; dénutrition; diagnostic; Traitement; undernutrition; elderly people; diagnosis; treatment; protein-energy requirement
Abstract :
[fr] Le vieillissement de l’organisme prédispose à une incidence élevée de dénutrition chez la personne âgée quel que soit son lieu de vie et d’avantage si elle est hospitalisée. Le diagnostic de la dénutrition est important à établir, car il peut avoir d’importantes conséquences et l’évaluation de l’état nutritionnel doit faire partie intégrante de l’examen de la personne âgée. Il n’existe pas de paramètre unique qui, à lui seul, fournisse une appréciation complète de l’état nutritionnel d’un patient. Il faut donc recourir à une évaluation multiparamétrique basée sur des données anamnestiques, anthropométriques et biologiques. Le MNA (Mini Nutritional Assessment) constitue un outil de dépistage simple, non invasif et bien validé, des risques de dénutrition chez la personne âgée. De nombreuses conditions liées au vieillissement physiologique, aux comorbidités, à la polymédication et au milieu de vie prédisposent à la dénutrition. La prise en charge nutritionnelle de la personne âgée repose sur une alimentation équilibrée, excepté en cas d’agression et/ou de dénutrition où les apports protéiques et caloriques devront être majorés.
[en] Ageing of the body predisposes to a high incidence of undernutrition in the elderly person wherever he or she is living, but the prevalence of malnutrition is particularly high in hospitalized or instutionalized patients. Early detection of malnutrition is important because malnutrition may have significant consequences and evaluation of nutritional status has to be a routine screening in the elderly. There is no single parameter which supplies a full assessment of the patient’s nutritional status. It is then necessary to use screening tools for the identification of patients at nutritional risk, based on anamnestic, antropometric and biologic data. The MNA (Mini Nutritional Assessment) test is a simple, non invasive, well-validated screening tool for malnutrition in the elderly and is recommended for early detection of risks on malnutrition. Numerous conditions in relationship with physiological ageing, comorbidity, polymedication and the way of life of the individual predispose to undernutrition. Healthy nutrition in older patients should respect the guidelines for protein and energy requirements, excepted in severely ill patients and/or in case of malnutrition in which case the protein-energy intake should be increased.
Disciplines :
Endocrinology, metabolism & nutrition
Author, co-author :
ALLEPAERTS, Sophie ;  Centre Hospitalier Universitaire de Liège - CHU > Gériatrie
DE FLINES, Jenny ;  Centre Hospitalier Universitaire de Liège - CHU > Diabétologie,nutrition, maladies métaboliques
PAQUOT, Nicolas ;  Centre Hospitalier Universitaire de Liège - CHU > Diabétologie,nutrition, maladies métaboliques
Language :
French
Title :
La nutrition de la personne âgée
Alternative titles :
[en] Nutrition in the aged
Publication date :
2014
Journal title :
Revue Médicale de Liège
ISSN :
0370-629X
eISSN :
2566-1566
Publisher :
Université de Liège. Revue Médicale de Liège, Liège, Belgium
Volume :
69
Issue :
5-6
Pages :
244-250
Peer reviewed :
Peer reviewed
Available on ORBi :
since 27 November 2014

Statistics


Number of views
1740 (65 by ULiège)
Number of downloads
9916 (89 by ULiège)

Scopus citations®
 
6
Scopus citations®
without self-citations
6

Bibliography


Similar publications



Contact ORBi