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Von Hoffmann Viktoria

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Département des sciences historiques

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Delville, Michel  (7)
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anatomy (7); Taste (7); Goût (6); touch (5); History-Memory (3);
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Von Hoffmann, V. (2015). L’art du goût et l’esthétique de la cuisine au XVIIIe siècle. Culture, le Magazine Culturel de l'Université de Liège. https://hdl.handle.net/2268/190010

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Von Hoffmann, V. (2016). From Gluttony to Enlightenment. The World of Taste in Early Modern Europe. Chicago, United States: University of Illinois Press. https://hdl.handle.net/2268/162107

Von Hoffmann, V. (2024). Review of Paolo Savoia, Gaspare Tagliacozzi and Early Modern Surgery. Faces, Men, and Pain (London and New York: Routledge, 2019). Literature and Medicine, 42 (1), 221-225.
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Scholliers, P., Dierkens, A., Galand, M., Geysen, I., Januarius, J., Verboven, K., & Von Hoffmann, V. (Eds.). (2024). Une histoire de la Belgique en 100 objets. De la préhistoire à nos jours. Tielt, Belgium: Racine/Lannoo.
Editorial reviewed

Von Hoffmann, V. (21 November 2023). Can Mixtures Be Identified by Touch? The Reception of Galen’s De complexionibus in Italian Renaissance Medicine. Early Science and Medicine, 28 (3-5), 498–525. doi:10.1163/15733823-20230084
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Von Hoffmann, V. (20 June 2023). The Dissection of the Hand. Debates about Touch in Italian Renaissance Anatomy [Paper presentation]. The Sense of Touch. Medieval and Modern Debates in Philosophy and Science, Nijmegen, Netherlands.
Editorial reviewed

Von Hoffmann, V. (31 May 2023). Quinze années de recherches avec Allen Grieco et Peter Scholliers. Récits d’expériences personnelles et historiographiques [Paper presentation]. 8th International Conference on Food and Drink Studies, Tours, France.
Editorial reviewed

Von Hoffmann, V. (28 March 2023). L’histoire du toucher dans les pratiques et les savoirs médicaux de l’Italie de la Renaissance [Paper presentation]. Histoire des sciences, Bruxelles, Belgium.

Von Hoffmann, V. (13 January 2023). L'Histoire des sensorialités basses dans l'Europe moderne [Paper presentation]. Conférence, Angers, France.

Von Hoffmann, V., Battisti, M., & Wicky, E. (2023). Figures du sentir. Percevoir, connaître et représenter l’expérience sensorielle du Moyen-Âge à la période contemporaine. Arts et Savoirs, 20.
Peer reviewed

Von Hoffmann, V. (16 December 2022). Galen, Touch, and the Renaissance Reception of Mixtures (Keynote lecture) [Paper presentation]. The Early Modern Reception of Galen’s Pharmacology, Pisa, Italy.
Editorial reviewed

Von Hoffmann, V. (2022). Epistemologies of Touch in Early Modern Holy Autopsies. Renaissance Quarterly, 75 (2/Summer), 542-582. doi:10.1017/rqx.2022.107
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Von Hoffmann, V. (08 December 2021). L'histoire de l'expérience et l'expérience de l'historien. Etude critique des pratiques de reconstitution : Introduction [Paper presentation]. L'histoire de l'expérience et l'expérience de l'historien. Etude critique des pratiques de reconstitution, Liège, Belgium.

Von Hoffmann, V. (03 December 2021). Historiographies du toucher, de Lucien Febvre à aujourd'hui (keynote lecture) [Paper presentation]. Goûter, toucher, sentir : les autres sens de la critique d'art (1747-1939) (Journée d'étude sur 'La critique d'art et le toucher'), Bruxelles, Belgium.
Editorial reviewed

Von Hoffmann, V. (18 June 2021). Touch, Mixtures, and the Complexional Body in Italian Renaissance Medicine [Paper presentation]. Experiencing the material body in early modern Europe, Stockholm (online), Sweden.

Von Hoffmann, V. (03 June 2021). Can Mixtures be Identified by Touch? The Reception of Galen’s De Complexionibus in Italian Renaissance Medicine [Paper presentation]. The Reception of Galen’s treatise On Simple Medicines - Panel for the 6th International Conference on Food History and Food Studies.

Von Hoffmann, V. (20 April 2021). Les relations entre l’œil et la main dans l’anatomie de la Renaissance [Paper presentation]. Perception amodale, intersensorialité, synesthésie, Liège (online), Belgium.

Von Hoffmann, V. (2021). Ingeniosa peritia: The Languages of Ingenuity in Italian Renaissance Anatomy. In R. J. Oosterhoff, J. Ramón Marcaida, ... A. Marr, Ingenuity in the Making: Matter and Technique in Early Modern Europe (pp. 94-111). Pittsburgh, United States: Pittsburgh University Press.
Peer reviewed

Von Hoffmann, V. (03 September 2020). Vidi et Tetigi: Touch, Sight, and Anatomical Experience of the Body in Renaissance Italy [Paper presentation]. 9th ESHS Conference: Visual, Material and Sensory Cultures of Science, Bologna (online), Italy.

Von Hoffmann, V. (10 July 2020). The Expert Touch: Feeling Substances in Holy Anatomies [Paper presentation]. Gestures of Nature (Writing Technology/Technology of Writing workshop), Oxford, United Kingdom.

Von Hoffmann, V. (04 March 2020). Apprendre à disséquer. Le toucher de l'anatomiste dans l'Italie de la Renaissance [Paper presentation]. Conférence, Liège, Belgium.

Von Hoffmann, V. (04 March 2019). The Sense of Touch in Italian Renaissance anatomy [Paper presentation]. Italian Renaissance Seminar, University of Oxford, Oxford, United Kingdom.

Von Hoffmann, V. (2019). Learning (to) taste: food, aesthetics, and education in early modern France. The Senses and Society, 14 (2), 131-147. doi:10.1080/17458927.2019.1619974
Peer reviewed

Von Hoffmann, V. (2019). Geschmackssinn [Hinzugefügt 2019]. In D. Hacke, Enzyklopädie der Neuzeit online. Brill.
Peer reviewed

Von Hoffmann, V. (2018). Historico-Futuristic Perspective of the City of Liège [Paper presentation]. Spring meeting of the BWGIC : Belgian Working Group in Interventional Cardiology, Liège, Belgium.

Von Hoffmann, V. (2018). Le Sensible et le Culinaire. Les Prémisses d’une artification au XVIIIe siècle. In F. Desbuissons & J. Csergo (Eds.), Le Cuisinier et l’art. Art du cuisinier et cuisine d'artiste (XVIIIe-XXIe siècles). Paris, France: Institut National d'Histoire de l'Art (INHA)/Menu Fretin.
Peer reviewed

Von Hoffmann, V. (18 November 2017). Wrap up (conclusions) [Paper presentation]. Amsterdam Symposium on the History of Food. Making Sense of Taste, Amsterdam, Netherlands.

Von Hoffmann, V. (November 2017). Histoire du goût. La naissance d'une passion. 303 arts, recherches, créations, 148, 33-35.

Von Hoffmann, V. (2017). Review of S. Brogan. The Royal Touch in Early Modern England: Politics, Medicine, and Sin. Woodbridge, Suffolk, Royal Historical Society, 2015. Social History of Medicine.
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Von Hoffmann, V. (11 May 2017). Ingenious Hands? Touch and Technique in Renaissance Practices of Anatomy [Paper presentation]. Ingenuity in the Making: Materials and Technique in Early Modern Europe, Cambridge, United Kingdom.

Von Hoffmann, V. (09 March 2017). Sensations of the Shallow Body: Surgery, Dissections, and Technologies of Touch in Renaissance Italy [Paper presentation]. The Body Remade. Art, Nature,and Gender 1300-1650, Florence, Italy.

Von Hoffmann, V. (2017). The Sense of Taste in Eighteenth-Century France. Flavours of Silence and Words of Perception. Achttiende Eeuw: Documentatieblad van de Werkgroep Achttiende Eeuw, 48 (1-2), 13-27.
Peer reviewed

Von Hoffmann, V. (November 2016). Review of W. Wall, Recipes for Thought. Knowledge and Taste in the Early Modern English Kitchen. Reformation, 21 (2), 146-147.
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Von Hoffmann, V. (09 September 2016). The Anatomy of Touch. Anatomical Knowledge and Technologies of Touch in the Renaissance [Paper presentation]. Fellows’ Presentations, Florence, Italy.

Von Hoffmann, V. (August 2016). Learning to Dissect. The Technologies of Touch in the Renaissance [Paper presentation]. ”, International Standing Conference for the History of Education (ISCHE) 38 “Education and the Body”, Chicago, United States.

Von Hoffmann, V. (23 May 2016). The Anatomy of Touch: Nature, Knowledge, and Technologies of Touch in the Renaissance [Paper presentation]. Cabinet of Natural History Seminar Series, Cambridge, United Kingdom.

Von Hoffmann, V. (10 March 2016). The Sense of Taste in Eighteenth-Century Europe. A Lower and Ambiguous Sense (keynote lecture) [Paper presentation]. Flavours of the Eighteenth Century/De Achttiende Eeuw in Geur en Smaak, Bruxelles, Belgium.

Clinquart, A., Vandenheede, M., & Von Hoffmann, V. (2016). La viande, questions de vies et de morts ? [Paper presentation]. Doc’ Café, Printemps des Sciences (Université de Liège), Liège, Belgium.

Von Hoffmann, V. (2016). From Gluttony to Enlightenment. The World of Taste in Early Modern Europe. Chicago, United States: University of Illinois Press.

Von Hoffmann, V. (2016). The Taste of the Eye and the Sight of the Tongue. The Relations Between Sight and Taste in Early Modern Europe. Senses and Society, 11 (2016) (2), 83-113. doi:10.1080/17458927.2016.1195564
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Von Hoffmann, V. (2016). La distinction par le goût. Papilles, 46, 79-83.

Von Hoffmann, V. (18 November 2015). The World of Taste in Early Modern Europe. A History of the Lowest Sense [Paper presentation]. Research seminar, School of Cultural Studies And Humanities, Leeds, United Kingdom.

Von Hoffmann, V. (2015). L’art du goût et l’esthétique de la cuisine au XVIIIe siècle. Culture, le Magazine Culturel de l'Université de Liège.

Cherdon, L., Close, F., Dignef, A., Lanneau, C., Bechet, C., Von Hoffmann, V., Delfosse, A. (Other coll.), & Pirlet, P.-F. (Other coll.). (2015). Bibliographie en Histoire.

Von Hoffmann, V. (June 2015). The Education of Taste in Early Modern Europe (sixteenth-eighteenth century) [Paper presentation]. Panel ISCHE "Senses and Sense-Making: Intersensorial Perspectives on Education and Embodied Enculturation", International Standing Conference for the History of Education (ISCHE) 37 « Culture and Education », Istanbul, Turkey.

Ebert-Schifferer, S., Havelange, C., & Von Hoffmann, V. (29 May 2015). Esthésies: Approches plastiques du sensible. Introduction [Paper presentation]. Esthésies. Approches plastiques du sensible, Rome, Italy.

Ebert-Schifferer, S., & Von Hoffmann, V. (29 May 2015). Esthésies. Conclusions [Paper presentation]. Esthésies. Approches plastiques du sensible, Rome, Italy.

Von Hoffmann, V. (2015). Conversations. Le statut de la cuisine [Paper presentation]. Conversations. Le statut de la cuisine, Strasbourg, France.

Von Hoffmann, V. (09 March 2015). Les mondes sensibles modernes: Cuisines, Goûts et Sensibilités d’une époque de transition (XVIIe - XVIIIe siècles) [Paper presentation]. Cycle de conférences consacrées à l'histoire de la gastronomie, Mons, Belgium.

Von Hoffmann, V. (2015). L’histoire du Goût. D’un sens animal à l’invention de la gastronomie.

Delville, M., Norris, A., & Von Hoffmann, V. (2015). Introduction. Figures du Dégoût. In M. Delville, A. Norris, ... V. Von Hoffmann, Le Dégoût. Histoire, langage, esthétique et politique d'une émotion plurielle (pp. 5-21). Liège, Belgium: PULG.
Peer reviewed

Delville, M., Norris, A., & Von Hoffmann, V. (Eds.). (2015). Le Dégoût. Histoire, langage, esthétique et politique d'une émotion plurielle. Liège, Belgium: PULG.

Von Hoffmann, V. (09 December 2014). Goûter le monde. Histoire d'une sensorialité basse [Paper presentation]. Séminaire "Nourritures", Paris, Collège de France, France.

Von Hoffmann, V. (2014). L'Invention du Goût [Paper presentation]. Pecha Kucha (20 images x 20 secondes) - Liège, Liège, Belgium.

Von Hoffmann, V. (2014). Goûter le monde. Une histoire culturelle du goût à l'époque moderne.

Von Hoffmann, V. (2014). Hunger and Food Concerns in History: The Increasing Importance of Taste [Paper presentation]. Séminaire Elanco, Anvers, Belgium.

Von Hoffmann, V. (19 May 2014). Conclusions [Paper presentation]. Voir, toucher, sentir, ouïr, goûter: au cœur des paysages sensibles médiévaux, Bruxelles, Belgium.

Delville, M., & Von Hoffmann, V. (22 April 2014). Goûts et dégoûts: Histoire, Art et Nourriture [Paper presentation]. Collège Belgique, Namur, Belgium.

Von Hoffmann, V. (2014). Les mots pour dire le goût: une construction historique et culturelle?, publié sous le titre "Les mots du goût. Lieux communs et réécritures". In B. Verine (Ed.), Dire le non-visuel. Approche pluridisciplinaire des discours sur les perceptions autres que la vue. Liège, Belgium: PULG.
Peer reviewed

Von Hoffmann, V. (2014). Compte rendu de l'ouvrage de F. Ravoire et A. Dietrich (dir.), La cuisine et la table dans la France de la fin du Moyen Âge. Contenus et contenants du XIVe au XVIe siècle. Moyen Age : Revue d'Histoire et de Philologie, 120 (3-4), 748-750.
Peer reviewed

Von Hoffmann, V. (2014). Essai comparatif d'Emma Spary, Eating the Enlightenment (2012) et Sean Takats, The Expert Cook (2011). Food and History, 11 (2), 384-389.
Peer reviewed

Von Hoffmann, V. (2014). Goûts, dégoûts et savoir-vivre : Histoire d'un silence. In A. Delfosse & T. Glesener (Eds.), Lire, écrire et éduquer à la Renaissance. Mélanges en l'honneur du Professeur Franz Bierlaire (pp. 311-326). Bruxelles, Belgium: Archives et Bibliothèques de Belgique.
Peer reviewed

Von Hoffmann, V. (13 December 2013). The Taste of the Eye and the Sight of the Tongue [Paper presentation]. Sapere gaude! Über das Schmecken, Potsdam, Germany.

Delville, M., & Von Hoffmann, V. (2013). Le Dégoût : Histoire, langage, politique et esthétique d’une émotion plurielle. Culture, le Magazine Culturel de l'Université de Liège.

Von Hoffmann, V. (14 September 2013). Histoire culturelle du goût. Vers l'invention d'une gastronomie française [Paper presentation]. La Gastronomia come cultura: Lanusei e l’Ogliastra, Lanusei, Italy.

Von Hoffmann, V. (28 May 2013). Le goût dans l’histoire (16e-18e siècles). Pourquoi l’acte de manger a-t-il longtemps été dévalorisé ? [Paper presentation]. Manger, tous concernés, Lille, France.

Delville, M., Von Hoffmann, V., & Norris, A. (24 May 2013). Conclusions [Paper presentation]. Le dégoût: Histoire, langage, politique et esthétique d’une émotion plurielle, Liège, Belgium.

Delville, M., Von Hoffmann, V., & Norris, A. (23 May 2013). Introduction [Paper presentation]. Le dégoût : histoire, langage, politique et esthétique d'une émotion plurielle, Liège, Belgium.

Von Hoffmann, V. (05 March 2013). Le goût, histoire du dernier des sens [Paper presentation]. Cycle de conférences gastronomiques, Bruxelles, Belgium.

Von Hoffmann, V. (2013). Goûter le monde. Une histoire culturelle du goût à l'époque moderne. Bruxelles, Belgium: Peter Lang.

Von Hoffmann, V. (2013). Compte rendu de l'ouvrage de Karila-Cohen K. et Quellier F., Le corps du gourmand d'Heraclès à Alexandre le Bienheureux. Moyen Age : Revue d'Histoire et de Philologie, 119 (3-4), 749-750.
Peer reviewed

Von Hoffmann, V. (2013). Les langages du goût. Migrations de langages sensoriels pluriels (XVIe-­‐XVIIIe siècles). In M.-L. Gélard (Ed.), Usages et languages des sens (pp. 75-89). Nancy, France: Presses Universitaires de Nancy.
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Von Hoffmann, V. (2013). Le goût et le toucher de la ville. La perception sensible de la ville par les sensorialités basses : l’exemple des Mémoires de Casanova. In R. Beck (Ed.), Les cinq sens de la ville (pp. 131-138). Rennes, France: PUFR/diffusion Presses universitaires de Rennes.
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Von Hoffmann, V. (20 October 2012). Art of Taste and Aesthetics of Cooking: A History [Paper presentation]. Molecular Cuisine: The Politics of Taste, New York, United States.

Von Hoffmann, V. (02 October 2012). Le jugement du goût, du gustatif à l’esthétique [Paper presentation]. Le Cuisinier et l’Art, Paris, France.

Von Hoffmann, V. (21 May 2012). Les Récits du sensible: Introduction [Paper presentation]. Les Récits du sensible, Journée d'étude du groupe de contact FNRS "Cultures sensibles", Liège, Belgium.

Von Hoffmann, V. (07 March 2012). L’Histoire du goût (16e-19e siècles). De la cuisine à l’esthétique [Paper presentation]. Feed, Bruxelles, Belgium.

Von Hoffmann, V. (2012). Gluttony in Emblem books. Sensory Studies, Picture Gallery.

Von Hoffmann, V. (20 October 2011). A research on the history of taste [Paper presentation]. Conférence prononcée dans le cadre du séminaire de C. Classen, "Culture and Communication", Montréal, Canada.

Von Hoffmann, V. (20 October 2011). The History of Taste [Paper presentation]. Conférence prononcée dans le cadre du séminaire de C. Classen, "Symbols, Rituals and the Body", Montréal, Canada.

Von Hoffmann, V. (01 October 2011). Le XVIIIe siècle culinaire : vers l’art et la science du goût [Paper presentation]. Saveurs d'hier, saveurs d'aujourd'hui, Bruxelles, Belgium.

Von Hoffmann, V. (2011). The Rise of Taste and the Rhetorics of Celebration. In M. McWilliams (Ed.), Celebrations: Proceedings of the 2011 Oxford Symposium of Food & Cookery. Londres, United Kingdom: Prospect Books.
Peer reviewed

Von Hoffmann, V. (2011). Le goût et le toucher de la ville. La perception sensible de la ville par les sensorialités basses (XVIIIe siècle). In R. Beck (Ed.), Les cinq sens de la ville.
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Von Hoffmann, V. (29 March 2011). Histoire des cultures sensibles [Paper presentation]. Conférence prononcée dans le cadre du séminaire d'"Anthropologie sensorielle", Liège, Belgium.

Von Hoffmann, V. (10 March 2011). Les sensorialités basses. Etude des périphéries du sensible [Paper presentation]. Contiguïtés. Du visuel au tactile, Lille, France.

Von Hoffmann, V. (04 February 2011). Le sens du goût à l’époque moderne [Paper presentation]. Rencontres de l'Honnête Volupté, Paris, France.

Von Hoffmann, V. (20 January 2011). A History of the Lower Senses [Paper presentation]. Conférence prononcée dans le cadre du séminaire de C. Classen, "The Culture of Touch", Montréal, Canada.

Von Hoffmann, V. (September 2010). Prolégomènes à une histoire culturelle des sensorialités basses. Enjeux et méthodes [Paper presentation]. Rencontres sensorielles. Les Sens et les Sciences Sociales, Liège et Bruxelles, Belgium.

Von Hoffmann, V. (2010). Goûter le monde. Pour une Histoire culturelle du Goût à l'époque moderne [Doctoral thesis, ULiège - Université de Liège]. ORBi-University of Liège. https://orbi.uliege.be/handle/2268/137384

Von Hoffmann, V. (10 August 2009). A taste of gastrosophie in 18th century France: an intellectual debate in a cookbook? Epikur: Journal für Gastrosophie, 1.
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Regueiro, M., Delville, M. (Other coll.), & Von Hoffmann, V. (Other coll.). (2009). L'art et le goût. Culture, le Magazine Culturel de l'Université de Liège.

Von Hoffmann, V. (2009). Le Goût et ses Représentations dans le Traité des sens de Claude-Nicolas Le Cat. Cahiers de l'Echarp, 2, 19-29.

Von Hoffmann, V. (2009). Pour une histoire du goût aux Temps modernes. In Boire et Manger: Pour une histoire de l'alimentation (pp. 19-29). Beauvechain, Belgium: Echarp.
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Von Hoffmann, V. (2009). A History of Taste in the Modern Era. Epikur: Journal für Gastrosophie, 1.
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Von Hoffmann, V. (October 2008). Le goût et l'odorat, une sensorialité commune? [Paper presentation]. Parfums de l'Antiquité. La rose en l'encens en Méditerranée, Mariemont, Belgium.

Von Hoffmann, V. (March 2008). Un mythe liégeois réactualisé : la commémoration de l’assassinat de Sébastien La Ruelle en 1938. Cahiers d'Histoire du Temps Présent, 19, 7-43.
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Von Hoffmann, V. (13 December 2007). Le goût : objet d'histoire ? [Paper presentation]. Conférence-Débat Intersection, Bruxelles, Liège, Belgium.

Von Hoffmann, V. (2005). La mémoire des Chiroux et Grignoux. Histoire d’une guerre civile liégeoise politisée. Tradition Wallonne, 22, 119-155.
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Von Hoffmann, V. (2005). Un conquérant ambitieux venu dépecer la Belgique. La mémoire de Louis XIV chez les historiens belges de 1830 à 1914 [Specialised master, ULiège - Université de Liège]. ORBi-University of Liège. https://orbi.uliege.be/handle/2268/14392

Von Hoffmann, V. (2005). Les Chiroux et les Grignoux dans l'historiographie entre 1830 et 1914. Echo des conflits contemporains? Annuaire d'Histoire Liégeoise, XXXV, 59, 147-186.
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Von Hoffmann, V. (2004). La mémoire des Chiroux et des Grignoux [Master’s dissertation, ULiège - Université de Liège]. ORBi-University of Liège. https://orbi.uliege.be/handle/2268/14389

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