Article (Périodiques scientifiques)
Characterisation of proteins from date palm sap (Phoenix dactylifera L.) by a proteomic approach
Ben Thabet, Imène; Francis, Frédéric; De Pauw, Edwin et al.
2010In Food Chemistry, p. 765-770
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Characterisation of proteins from date palm sap.pdf
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Mots-clés :
Date palm, Sap, Phoenix dactylifera L.; SDS–PAGE, Mass spectrometry; Proteins
Résumé :
[en] The proteins contained in juice tapped from date palm (Phoenix dactylifera L.), from Deglet Nour variety, were analysed by the application of two-dimensional electrophoresis (2DE). Identification was carried out by mass spectrometry analyses. The SDS–PAGE patterns showed more than 100 spots of which 52 spots were identified. A proportion of the identified proteins were related to Saccharomyces cerevisiae that may belong to the natural microflora of date palm sap. These proteins are principally involved in glycolysis. While other proteins were assigned to be vegetable proteins, probably a mixture of proteins from the vascular system, which have several biological functions within the palm tree. Thus, we found enzymes involved in stress and defence reactions, in glycolysis, and photosynthesis reactions. Other enzymes are associated with carbohydrates and proteins metabolisms.
Disciplines :
Biotechnologie
Auteur, co-auteur :
Ben Thabet, Imène
Francis, Frédéric  ;  Université de Liège - ULiège > Sciences agronomiques > Entomologie fonctionnelle et évolutive
De Pauw, Edwin  ;  Université de Liège - ULiège > Département de chimie (sciences) > Laboratoire de spectrométrie de masse (L.S.M.)
Besbes, Souhail
Attia, Hamadi
Deroanne, Claude
Blecker, Christophe ;  Université de Liège - ULiège > Chimie et bio-industries > Science des alim. et formul.
Langue du document :
Anglais
Titre :
Characterisation of proteins from date palm sap (Phoenix dactylifera L.) by a proteomic approach
Date de publication/diffusion :
01 mai 2010
Titre du périodique :
Food Chemistry
ISSN :
0308-8146
eISSN :
1873-7072
Maison d'édition :
Elsevier Science, Oxford, Royaume-Uni
Pagination :
765-770
Peer reviewed :
Peer reviewed vérifié par ORBi
Disponible sur ORBi :
depuis le 27 juin 2010

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