Article (Périodiques scientifiques)
State of art and best practices for fatty acid analysis in aquatic sciences
Couturier, Lydie I. E.; Michel, Loïc; Amaro, Teresa et al.
2020In ICES Journal of Marine Science, 77 (7-8), p. 2375-2395
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Mots-clés :
aquatic nutrition; biomarkers; fatty acids; marine and freshwater lipids; methods; recommended practices
Résumé :
[en] Determining the lipid content and fatty acid (FA) composition of aquatic organisms has been of major interest in trophic ecology, aquaculture, and nutrition for over half a century. Although protocols for lipid analysis are well-described, their application to aquatic sciences often requires modifications to adapt to field conditions and to sample type. Here, we present the current state of knowledge of methods dedicated to both marine and freshwater lipid analyses, from sampling to data treatment. We review: (i) sample preservation, storage and transport protocols, and their effects on lipids, (ii) lipid extraction, separation of polar and neutral lipids, derivatization, and detection methods, and (iii) available tools for the statistical analysis of FA data. We provide recommendations for best practices in field situations and advocate for protocol standardization and interlaboratory calibration.
Centre de recherche :
FOCUS - Freshwater and OCeanic science Unit of reSearch - ULiège
MARE - Centre Interfacultaire de Recherches en Océanologie - ULiège
Disciplines :
Sciences aquatiques & océanologie
Sciences de l’environnement & écologie
Zoologie
Auteur, co-auteur :
Couturier, Lydie I. E. 
Michel, Loïc   ;  Université de Liège - ULiège > Département de Biologie, Ecologie et Evolution > Département de Biologie, Ecologie et Evolution
Amaro, Teresa
Budge, Suzanne M.
da Costa, Elizabete
De Troch, Marleen
Di Dato, Valeria
Fink, Patrick
Giraldo, Carolina
Le Grand, Fabienne
Loaiza, Ivan
Mathieu-Resuge, Margaux
Nichols, Peter D.
Parrish, Christopher C.
Sardenne, Fany
Vagner, Marie
Pernet, Fabrice 
Soudant, Philippe 
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Langue du document :
Anglais
Titre :
State of art and best practices for fatty acid analysis in aquatic sciences
Date de publication/diffusion :
décembre 2020
Titre du périodique :
ICES Journal of Marine Science
ISSN :
1054-3139
eISSN :
1095-9289
Maison d'édition :
Oxford University Press, Royaume-Uni
Volume/Tome :
77
Fascicule/Saison :
7-8
Pagination :
2375-2395
Peer reviewed :
Peer reviewed vérifié par ORBi
Disponible sur ORBi :
depuis le 18 septembre 2020

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