Article (Périodiques scientifiques)
Steak up to the horns: Conventionalisation of Organic stock farming: knowledge's lock-in in the agrifood chain.
Stassart, Pierre M; Jamar, Daniel
2008In GeoJournal, 73 (1), p. 31-44
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Mots-clés :
Food Systems; Transition; Lock-in; Knowledge; Organic Agriculture; Conventionalisation; Blanc Bleu Belge
Résumé :
[en] Recent conversations concerning organic food systems have focused on the conventionalization hypothesis, which posits that the organic food sector has become increasingly bifurcated between “historical” players in the organic movement on one side, and on the other by distributors and industrial operators recently arrived in the sector, who practice a more conventionalized form of organic agriculture which is now on the ascendancy. The most prominent explanations for the growth and dominance of a conventionalized organic food system have been economic, based in the logics of input costs, especially land rent. We use the cases of the Belgian Blue commodity system and the Belgian organic beef commodity system to argue that conventionalization is also cognitive. To understand the role of cognition in the ascendance of the conventional organic food sector, we utilize concept of “référentiel”—or system of cognitive references—as developed by Muller and Jobert. We believe that comparing organic and conventional practices as two systems of cognitive references makes a deeper understanding of conventionalization possible in two ways: first because it makes it clear that the two systems coexist on a cognitive level, understood in a broad sense as tightly knit sets of knowledges, beliefs, standards, and images. Secondly, the concept of référentiel enables one to understand how the conventional system can become irreversible (lock-in effect) and thus incompatible with the development of the organic system.
Disciplines :
Sociologie & sciences sociales
Auteur, co-auteur :
Stassart, Pierre M ;  Université de Liège - ULiège > Département des sciences et gestion de l'environnement > Département des sciences et gestion de l'environnement
Jamar, Daniel
Langue du document :
Anglais
Titre :
Steak up to the horns: Conventionalisation of Organic stock farming: knowledge's lock-in in the agrifood chain.
Titre traduit :
[fr] Du steak jusque dans les cornes: conventionalisation de l'élevage en agriculture biologique et verrouillage des connaissances dans les filières agro-alimentaires
Date de publication/diffusion :
août 2008
Titre du périodique :
GeoJournal
ISSN :
0343-2521
eISSN :
1572-9893
Maison d'édition :
Springer Science & Business Media B.V.
Titre particulier du numéro :
Shifting agrifood systems
Volume/Tome :
73
Fascicule/Saison :
1
Pagination :
31-44
Peer reviewed :
Peer reviewed vérifié par ORBi
Disponible sur ORBi :
depuis le 08 décembre 2008

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