References of "2020"
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See detailPhénoménologie du corps carcéral : imaginaire et postmodernité
Englebert, Jérôme ULiege

Conference (2020, March 20)

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See detailColumbid alphaherpesvirus-1 (Pigeon herpesvirus 1)
Marlier, Didier ULiege

in Swayne, David (Ed.) Diseases of Poultry 14th edition (2020)

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See detailFrom justification to phenomenology The moral Imaginary of Solidarity Economy
Frère, Bruno ULiege

E-print/Working paper (2020)

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See detailPublic Funding or religions
Husson, Jean-François ULiege

in Possamai, Adam; Blasi, Anthony Joseph (Eds.) The SAGE Encyclopedia of Sociology of Religion (2020)

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See detailPlaton: "Hippias majeur, Hippias mineur", introduction, traduction et commentaire
Gavray, Marc-Antoine ULiege

Book published by Vrin (2020)

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See detailTraduction de "Sense and Its Place in Meaning" de W.V.O. Quine
Moreau, Timothée ULiege

in Philosophie (2020)

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See detailBeyond Critical Sociology Bourdieu’s Positivism and the Sociology of Critique
Frère, Bruno ULiege; Jaster, Dan

E-print/Working paper (2020)

The aim of this paper is to demonstrate the value of French sociology of critique as a post-Bourdieusian critical sociology. We first show why this sociological paradigm correctly highlights positivistic ... [more ▼]

The aim of this paper is to demonstrate the value of French sociology of critique as a post-Bourdieusian critical sociology. We first show why this sociological paradigm correctly highlights positivistic elements within the Bourdieuian paradigm. Bourdieu’s epistemological barrier between scientists and ordinary actors implies that critical sociologists’ judgments are scientifically true and must be distinguished from the latter’s own understandings of his/her action. This is epistemologically and normatively unsound due to the scientist’s own position within the social milieu. We then propose that critical scholars adopt the sociology of critique approach. This takes actors’ understandings of motivations and actions seriously, minimizing the distance between sociologists’ and actors’ understandings of the social world, better representing people’s social reality. This richer, more reflexive portrait of social life places social scientists in an advantageous position to understand and critically engage with the individuals and communities whom we study. [less ▲]

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See detailPratiques et stratégies alimentaires dans l'Égypte byzantine (284-641) : le témoignage des papyrus
Marganne, Marie-Hélène ULiege

in Marganne, Marie-Hélène; Nocchi Macedo, Gabriel (Eds.) L'alimentation dans l'Antiquité Tardive (2020)

Sans équivalent dans le monde antique et tardo-antique en raison des conditions climatiques favorables de l’Égypte, les sources papyrologiques, qu'elles soient littéraires, documentaires, magiques ... [more ▼]

Sans équivalent dans le monde antique et tardo-antique en raison des conditions climatiques favorables de l’Égypte, les sources papyrologiques, qu'elles soient littéraires, documentaires, magiques, chrétiennes, écrites en grec, en latin et en copte, fournissent de nombreuses informations sur les denrées alimentaires, non seulement produites et importées dans le Pays du Nil durant la période byzantine (284-641), mais également exportées et consommées dans le reste de l'Empire romain et dans d’autres contrées, ainsi que sur la manière de les utiliser. Après avoir inventorié les papyrus contenant des références à des produits alimentaires, leur genre, leur provenance, leur forme, leur langue et leur écriture, on s’interrogera, à l'aide de quelques exemples, sur leur contenu et sur ce qu’il révèle des pratiques et stratégies alimentaires d’une société multiculturelle (Égyptiens, Grecs, Romains, Juifs, etc.), de l’internationalisation et de l’intensification des relations commerciales sous l’Empire romain, ainsi que de l’influence du christianisme. [less ▲]

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See detailBelgium
Mazzola, Alessandro ULiege

in Wilson, Thomas (Ed.) Europe: An Encyclopedia of Culture and Society (2020)

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